- Asiointi ja yhteystiedot
- Palvelut kohderyhmittäin
- Palvelut aiheittain
- Yritysten palvelut
- Maaseutuelinkeinojen palvelut
- Liikenteen palvelut
- Työn ja maahanmuuton palvelut
- Ympäristön palvelut
- Kalatalouden palvelut
- Rahoitukset, avustukset ja korvaukset
- Luvat, ilmoitukset ja lausunnot
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Palveluiden asiasanahaku
- Käsittelyajat
- Valvonta
- Hinnasto
Euroopan rakennerahastot 2021 - 2027
Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 – Suomen rakennerahasto-ohjelma on valtakunnallinen ohjelma, joka sisältää sekä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) toimenpiteet. Kaikki tieto hakemisesta, haun aikatauluista ja painotuksista, valintakriteereistä sekä hankevalinnoista löytyy rakennerahastot.fi -verkkopalvelusta.
Rakennerahasto-ohjelmalla on kuusi toimintalinjaa
Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman läpileikkaavia painopisteitä ovat kestävä kehitys, sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus, digitaalisuus, kansainvälistyminen, ilmastonmuutos ja innovatiivisuus. Nämä sisältyvät kaikkeen toimintaan. EAKR-rahoituksesta 35 prosenttia kohdistetaan ilmastotoimenpiteisiin.
Toimintalinjat ovat:
- Innovatiivinen Suomi (EAKR): Tavoitteena on edistää alueiden ja yritysten elinkeino- ja työelämälähtöisiä tutkimus- ja innovointivalmiuksia ja uusien teknologioiden käyttöönottoa. Rahoituksella vauhditetaan pk-yritysten kasvua ja kilpailukykyä. Lisäksi tavoitteena on hyödyntää digitalisaatiota kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi.
- Hiilineutraali Suomi (EAKR): Tavoitteena on edistää energiatehokkuutta ja kiertotaloutta, sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Rahoitusta kohdennetaan myös toimiin, joilla varaudutaan ilmastonmuutokseen.
- Saavutettavampi Suomi (EAKR): Tavoitteena on tukea pk-yritystoimintaa Itä- ja Pohjois-Suomessa kehittämällä paikallista tieliikenneinfrastruktuuria harvaan asuttujen alueiden erillisrahoituksella.
- Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi (ESR+): Tavoitteena on tukea työllisyyttä, osaamista, työelämän kehittämistä, jatkuvaa oppimista ja joustavia koulutuspolkuja.
- Sosiaalisten innovaatioiden Suomi (ESR+): Tavoitteena on tukea lastensuojelun asiakkaana olevien sekä erityisesti kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten elämäntilannetta ja pärjäämistä.
- Aineellista puutetta torjuva Suomi (ESR+): Tavoitteena on auttaa heikommassa asemassa olevia tarjoamalla tukea elintarvikkeiden ja perushyödykkeiden hankintaan. Samanaikaisesti pyritään tarjoamaan muita palveluja, joilla avunsaajien tilannetta parannetaan.
Rakennerahastohankkeiden hallinto on keskitetty neljään ELY-keskukseen
Rakennerahastohankkeiden hakemusten käsittely hoidetaan ja hanke- ja maksatuspäätökset tehdään neljässä rakennerahastotoimintaan erikoistuneessa ELY-keskuksessa.
Jokaisella suuralueella eli Etelä-Suomessa, Länsi-Suomessa, Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa on kussakin yksi rakennerahastotoimintaan erikoistunut ELY-keskus. Nämä ovat
- Pohjois-Suomessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus (Oulu),
- Itä-Suomessa Etelä-Savon ELY-keskus (Mikkeli),
- Länsi-Suomessa Keski-Suomen ELY-keskus (Jyväskylä) ja
- Etelä-Suomessa Hämeen ELY-keskus (Lahti).
Rakennerahastoasiantuntijat ovat sijoittuneet ELY-keskuksiin siten, että hakija saa palvelua edelleen myös oman alueensa ELY-keskuksesta. Hakemus kuitenkin osoitetaan tietojärjestelmässä suuralueen rakennerahastotoimintaan erikoistuneelle ELY-keskukselle.
Pk-yrityksen rahoitus − kysy asiantuntijalta: 0295 024 800
Aukioloaika ma-pe klo 9−15
Tarvitsetko apua kansainvälistymisessä, rahoituksessa tai osaamisen kehittämisessä?
Täytä lomake − otamme sinuun yhteyttä kahden työpäivän sisällä.
Alueellista tietoa
Euroopan rakennerahastot 2014-2020 - Kainuu
Rakennerahastojen hallinnointi ELY-keskuksissa on keskitetty vuoden 2014 alusta neljälle suuralueelle. Pohjois-Suomessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus hallinnoi myös Kainuun ja Lapin ELY-keskusten rakennerahastoasioita. Hakija saa edelleen hakemukseensa liittyvää palvelua oman alueensa ELY-keskuksesta.
Toimintalinjojen ja erityistavoitteiden tarkempi kuvaus löytyy Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta ja sitä täydentävästä Itä- ja Pohjois-Suomen alueellisesta suunnitelmasta. Ohjelma-asiakirjan tavoitteiden lisäksi hankkeiden tulee edistää Kainuun maakuntaohjelman tavoitteita.
Valtakunnallisiin kehittämisohjelmiin liittyvistä hankehauista ilmoitetaan erikseen rakennerahastot.fi -sivustolla.
Hakumenettely ja hakemusten käsittely
Hakuajoista tiedotetaan rakennerahastot.fi-sivustolla sekä rahoittavien viranomaisten omilla verkkosivuilla.
Rahoitusta haetaan sähköisesti joko EURA2014 -järjestelmässä tai yritystukien sähköisen asioinnin kautta hanketyypistä ja rahoituksen lähteestä riippuen. Yritystuissa on voimassa jatkuva haku. Rahoituksen hakeminen edellyttää verohallinnon Katso-tunnistautumispalvelun käyttöä. Katso-tunnisteen käyttö on maksutonta. Lisätietoja Katso-tunnistautumispalvelusta löytyy verohallinnon verkkosivuilta.
Hakemus tulee vireille, kun se on jätetty rahoittavalle viranomaiselle (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus) sähköisessä hakujärjestelmässä. Allekirjoitettua paperihakemusta ei toimiteta lainkaan viranomaiselle.
Rahoitettavien hankkeiden tulee pääsääntöisesti olla flat rate tai lump sum -kustannusmallin mukaisia.
Hankkeiden ESR / EAKR- ja valtio-osuus on enintään 80 %. Yritystuissa tukitasot ovat enintään 15–50 % riippuen hankkeen sisällöstä ja yrityksen koosta.
Kaikille projektihakemuksen jättäneille ilmoitetaan haun päättymisen jälkeen valmistelusta vastuussa olevan henkilön nimi. Hakemukset arvioidaan ja pisteytetään seurantakomitean hyväksymien yleisten ja erityistavoitekohtaisten arviointiperusteiden sekä aluekohtaisten arviointiperusteiden perusteella. Valmistelija käy tarvittaessa lisäkeskusteluja hakijan kanssa hankesuunnitelman tarkentamiseksi tai täydentämiseksi.
Hankehakemukset käsitellään ELY-keskuksen hankeryhmissä, maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä (MYRS) ja tarvittaessa maakunnan yhteistyöryhmässä (MYR) siinä maakunnassa, jossa hanketta toteutetaan.
Lisätietoja ESR- ja EAKR-rahoituksesta (ympäristöhankkeet) Kainuussa:
Rahoitusasiantuntija Annukka Koskelo p. 0295 023 691 (Verna Mustonen virkavapaalla 14.4.2021 asti)
Lisätietoja EAKR-yritysrahoituksesta Kainuussa:
Yritysasiantuntija Sanna Karjalainen, p. 0295 023 548
Yritysasiantuntija Jarmo Jokinen, p. 0295 023 544
Yritysasiantuntija Eija Tabell-Jokelainen, p. 0295 023 546
Yksikön päällikkö Pasi Loukasmäki, p. 0295 023 568
Käyntiosoite: Kalliokatu 4, Kajaani
Rahoitusyksikön päällikkö:
Eija Virtasalo, p. 0295 037 150
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
www.rakennerahastot.fi -> Pohjois-Suomi
- Muokkauspäivä
- 19.5.2020
Muualla verkossa
Ohjelmakausi 2021-2027
- rakennerahastot.fi
- EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahastojen digitaalinen hallintajärjestelmä ohjelmakaudelle 2021-2027 (eura2021.fi)
Ohjelmakausi 2014-2020
Neuvonta ja ohjaus
Muualla verkossa
Ohjelmakausi 2021-2027
- rakennerahastot.fi
- EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahastojen digitaalinen hallintajärjestelmä ohjelmakaudelle 2021-2027 (eura2021.fi)
Ohjelmakausi 2014-2020
Neuvonta ja ohjaus
Päivitetty: 05.06.2024