- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Kaakkois-Suomen tieverkolle ennakoidaan normaalia vaikeampaa kelirikkoa (Kaakkois-Suomi)
Kelirikon merkit ovat jo nähtävissä monin paikoin tieverkolla, vaikka takana on pakkastalvi. Tänä keväänä ennustetaan Kaakkois-Suomeen normaalia vaikeampaa kelirikkotilannetta.
"Sorateillä kelirikosta odotetaan melko tavanomaista. Näillä näkymin ei ole luvassa viime kevään kaltaista pahaa kelirikkoa vaan maantiet pystyttäneen pitämään liikennöitävässä kunnossa", selventää Väylän tieliikennejohtaja Pekka Rajala.
Sateinen kevät voi kuitenkin pahentaa tilannetta merkittävästi. Vaikeinta kelirikkoa ennustetaan tällä hetkellä Kaakkois-Suomeen ja Lappiin.
"Sademäärät ovat kaakossa olleet tällä talvikaudella suuret ja pohjaveden pinnat ovat korkealla. Pakkaset ovat jäädyttäneet tierungot ja nyt sulamisen alkaessa kelirikkokausi alkaa. Yhtään painorajoitusta ei ole vielä Kaakkos-Suomen ELY-keskuksen alueella asetettu", kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Vasama.
"Päällysteiden kunto on paikoin kärsinyt talven aikana pahasti. Laskevan päällysterahoituksen myötä huonokuntoisten jaksojen määrä kasvaa erityisesti vilkkaimman tieverkon ulkopuolella. Tämän vuoden rahoitus pitäisi vähintään kaksinkertaistaa, jotta tekemisessä päästäisiin kestävälle tasolle", Vasama jatkaa.
Kelirikon vuoksi painorajoituksia on viime vuosina asetettu vuosittain koko maassa yleensä noin 600–2000 kilometrille. Viime keväänä painorajoituksia oli noin 4100 kilometrillä maanteitä ja loppusyksylläkin vielä lähes 600 kilometrillä. Kaakkois-Suomessa rajoituksia oli vain yhdellä tiellä vajaan kymmenen kilometrin matkalla.
Kelirikon vakavuus riippuu silti suurelta osin kevään säistä. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset, jolloin tiet kuivuvat sulamisen tahtiin, pitävät uhkaavan kelirikon kurissa. Eniten kelirikolle alttiita teitä on Suomen keskiosissa, missä maaperä ja maasto-olosuhteet ovat sen syntymiselle otollisia ja sorateitä on paljon. Sorateillä saattaa myös paikoin esiintyä pintakelirikkoa ennen varsinaiselle runkokelirikolle altista aikaa. Tierungot eivät sula aurinkoisilla ja varjoisilla tieosuuksilla samaan tahtiin.
"Raskaampia kuljetuksia suunniteltaessa kannattaa ajoittaa kuljetukset esimerkiksi aikaiseen aamuun, jolloin vuorokauden lämpötila on alimmillaan ja tien kantavuus suurimmillaan", Pekka Rajala neuvoo.
Lisätietoja:
Kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Vasama, p. 0295 021 361, [email protected]
Liikenteen asiakaspalvelu: [email protected], p. 029 502 0600
- Julkaisupäivä
- 20.3.2019