Jalankulku- ja pyöräilyväylien kunnossapito
ELY-keskukset vastaavat valtion jalankulku- ja pyöräilyväylien kunnossapidosta. Katuverkolla vastuu jalankulku- ja pyöräilyväylistä on kunnilla. Jalankulku- ja pyöräilyverkon kunnon ja hoidon kehittämisellä tavoitellaan sitä, että tietyn väyläosuuden kunto olisi aiempaa laadukkaampi ja yhtenäisempi koko välillä.
Jalankulku- ja pyöräilyväylien olosuhteet pyritään järjestämään niin, että tienkäyttäjien on mahdollisimman turvallista liikkua ympäri vuoden. Kunnossapito vaikuttaa merkittävästi kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuuteen, turvallisuuteen ja esteettömyyteen. Jalankulku- ja pyöräilyväylät on jaettu kolmeen talvihoitoluokkaan: K1, K2 ja L.
Olennaista jalankulku- ja pyöräilyteiden talvihoidossa on toimenpiteiden oikea-aikaisuus, tasalaatuisuus, lumen-, jään- ja sohjonpoisto sekä liukkaudentorjunta. Pinnan tasaisuuteen sekä liukkauden torjuntaan kiinnitetään erityistä huomiota. ELY-keskusten hoidossa olevien jalankulku- ja pyöräilyväylien liukkaudentorjunta hoidetaan pääsääntöisesti hiekoittamalla tie koko leveydeltä.
Lumen aurauksen yhtenä tavoitteena on, ettei vilkasliikenteisillä jalankulku- ja pyöräilyväylillä olisi hetkellisesti lunta muutamaa senttiä enempää. Lumisateen loputtua lumi aurataan viimeistään neljässä tunnissa. Öisin jalankulku- ja pyöräilyväylien hoitotaso voi olla alhaisempi.
Tärkeimpien kävely- ja pyöräteiden kunnossapidossa edellytetään, että tiet on hoidettu aamuisin ennen koulu- ja työhönmenoliikennettä sekä palvelevat iltaisin ja viikonloppuisin vapaa-ajan liikkumista. Talvella kannattaa kuitenkin ennakoida kelejä ja sopeuttaa omat aikataulunsa vallitsevien keliolosuhteiden mukaan.
Keväisin väylät puhdistetaan talvella käytetystä hiekasta ja sepelistä. Hiekoitushiekka poistetaan taajamista ja jalankulku- ja pyöräilyväyliltä heti sulan kauden vakiinnuttua.
- Teiden sekä kävelyn ja pyöräilyn väylien talvihoito (Väylävirasto)
- Milloin hiekoitushiekan poisto tapahtuu? (Palauteväylä)
Jalankulku- ja pyöräilyväylät kartalla
Maanteiden varsien kävely- ja pyöräilyväylät ovat pääosin valtion omistamia. Kaupunkiseuduilla ja kuntien keskustoissa osa valtion pyöräteistä voi olla kuitenkin kunnan hoidossa, eli kunta huolehtii esimerkiksi pyörätien aurauksesta, hiekoituksesta ja keväällä hiekoitushiekkojen poistosta. Välillä voikin olla vaikea hahmottaa, mikä väylä kuuluu kenenkin vastuulle.
Voit tarkistaa valtion kävely- ja pyörätiet ”ELY-keskusten ylläpitämät kävelyn ja pyöräilyn väylät” kartalta. Pääset karttaan ja sen käyttöohjeeseen Palauteväylän ohjeesta. Kunnan hoitamista pyöräteistä kannattaa antaa palautetta suoraan kuntaan. Tämä nopeuttaa asian käsittelyä.
Ota yhteyttä - Liikenteen asiakaspalvelu
- Palauteväylä Linkki toiselle web-sivustolle. (avautuu uuteen ikkunaan)(etsi tietoa, tee ilmoitus tai kehitysehdotus, kysy neuvoa)
- Neuvonta 0295 020 600 ma-pe klo 9-15 (pvm/mpm) Huom. kesällä 23.6.-1.8. klo 9-14
- Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9-15 (muuna aikana virtuaalineuvoja) Huom. kesällä 23.6.-1.8. chatissa pääsääntöisesti virtuaalineuvoja
- Sähköposti: [email protected]
- Somessa InstagramLinkki toiselle web-sivustolle. (avautuu uuteen ikkunaan) | Facebook
- Tietosuojaseloste (palautevayla.fi)
Tienkäyttäjän linja 0200 2100
- Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista maanteillä (24 h/vrk, pvm/mpm)
Alueellista tietoa
Tavoitteena yhtenäisempi jalankulku- ja pyöräilyverkon kunto (Keski-Suomi)
ELY-keskus edistää jalankulkua ja pyöräilyä mm. olemassa olevaa infraa parantamalla ja täydentämällä. Jyväskylän seudulla tavoitellaan seutuyhteyksien jatkuvuutta kaupungin keskustasta kaikkiin ilmansuuntiin. ELY-keskus kehittää jalankulku- ja pyöräilyverkon kuntoa ja hoitoa siten, että tietyn väyläosuuden kunto olisi aiempaa yhtenäisempi koko välillä.
Päällysteiden ylläpidossa ja hoidossa kiinnitetään entistä tarkemmin huomiota koko yhteyden tasaiseen laatutasoon. Maanteiden hoidon Jyväskylän nykyinen alueurakka käynnistyi lokakuussa 2022. Tässä urakassa Jyväskylän keskustasta lähtevät pääreitit (Jyväskylä-Tikkakoski, Jyväskylä-Leppävesi, Jyväskylä-Kinkomaa sekä Halssila-Vaajakoski), yhteensä noin 50 kilometriä on nostettu nk. hoidon laatuluokkaan. Näillä väylillä hoidon laadunvalvontaan ja raportointiin on kiinnitetty erityistä huomiota ja urakoitsija tekee laadunvalvontaa säännöllisesti polkupyöräillen ja julkaisee tietoa valvontakierroksilta myös sosiaalisen median kautta.
Maantieverkolla on tavoitteena toteuttaa myös olemassa olevan verkon parannuksia, toisin sanoen mm. näkemäpuutteisiin, esteettömyyden ja viitoituksen parantamiseen sekä muihin turvallisuuteen ja kulkumukavuuteen vaikuttaviin puutteisiin kohdistuvia toimenpiteitä.
Jyväskylässä pyöräilyväylien käytettävyyttä on parannettu myös pyöräilyväylien opastuksella yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa. Vuonna 2022 toteutettiin viitoitus kokonaisuutena yhteensä 11:lle reitille katu- ja maantieverkolle.