- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Helmi-ohjelman kuulumisia
Suomen luonnon köyhtymistä torjuvan Helmi-ohjelman maastoinventoinnit jatkuivat Lapissa vuonna 2024.
– Olemme kesällä 2024 tehneet pääasiassa puroinventointeja, Lapin ELY-keskuksen suunnittelija Pekka Kämäräinen.
Yhdessä ylitarkastaja Jarmo Huhtalan kanssa Kämäräinen on inventoinut Rovaniemen kaupunkialueen purojen ekologista tilaa. Samalla on puroista etsitty myös mahdollisia kunnostuskohteita.
– Inventoituja puroja ovat Myllyoja, Suonukka-oja ja Veitikanoja. Inventoinneista on tarkoitus koostaa kunnostussuunnitelmat, Kämäräinen sanoo.
Mahdollisia kunnostuksia on alustavasti kaavailtu tehtäväksi ensi kesälle.
Lisäksi Kämäräinen ja Huhtala olivat kesällä pari päivää kunnostamassa Viiksojaa Sinetässä.
– Teimme muutamia sähkökoekalastuksia, Kämäräinen kertoo.
Viiksojaa kunnostettiin kesällä talkoilla yhteistyössä paikallisen matkailuyritys BearsHillsin kanssa. Viiksoja on inventoitu ja kunnostussuunniteltu Helmi-ohjelman projektissa, jota veti Suomen Vesistösäätiö.
Kuva: Viiksojan talkooporukkaa. Jarmo Huhtala/Lapin ELY
Perinnebiotooppien tilasta
Vuonna 2024 Lapissa kunnostettiin useita perinnebiotooppeja sekä jatkettiin pienialaisten erityisen arvokkaiden kohteiden hoitoa. Alkukunnostuksen jälkeen kohteet pyritään siirtämään jatkuvaan hoitoon maatalouden ympäristösopimuksella. Vuonna 2024 kunnostettiin esimerkiksi Savukoskella Martin kylälaitumet sekä Simon Viantienjoensuun laidunta, kunnostuksia jatketaan muun muassa Kainuunkylän Lammassaaressa ja Kittilän Karjarannassa, ja hoitoa jatkettiin esimerkiksi Inarin Pielpajärvellä sekä Keminmaan kirkoilla. Rovaniemen Koivusaaren ja Lietesaaren kunnostukset on saatu tältä erää valmiiksi ja niiden hoitoa pyritään jatkamaan yhteistyössä laidunyrittäjien kanssa.
Helmi-ohjelma parantaa elinympäristöjen tilaa
Helmi-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen hanke, joka torjuu Suomen luonnon köyhtymistä. Luonnon monimuotoisuutta ja heikentyneiden elinympäristöjen tilaa parantavan ohjelman toimet auttavat satoja uhanalaisia lajeja ja luontotyyppejä.
Helmi-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma. Ohjelmaa toteuttavat ELY-keskukset, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus sekä kunnat ja järjestöt. Toimia tehdään sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella. Kunnostustyö etenee alueellisten onnistumisten ja uurastusten kautta, mutta vuoteen 2030 asetettuihin elinympäristön tilan parantamisen tavoitteisiin on vielä matkaa. Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Ohjelman toimet auttavat satoja uhanalaisia lajeja sekä suurta osaa maamme uhanalaisista luontotyypeistä.
Kuuntele Helmi-ohjelman kuulumisia Lapin ELY-keskuksen Pohjoisen pulssilla-podcastin toisesta jaksosta. Jaksossa ympäristöministeriön ohjelmavastaava Maaret Väänänen kertoo Helmi-ohjelman tavoitteista.
Kuuntele jakso Spotifyn kautta
Lataa toinen jakso tästä (mp3)
- Julkaisupäivä
- 27.11.2024