- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2016
Hämeessä sinilevähavaintoja neljällä seurantapaikalla (Häme)
Kuusen suopursuruostesienen itiöitä on havaittu vesissä paikoin runsaasti eri puolilla Hämettä
Kuusen suopursuruostesieni on ihmiselle vaaraton. Itiöt ovat vettä kevyempiä, joten ne jäävät veden pinnalle ja voivat muodostaa laajoja lauttoja. Haitta on lähinnä esteettinen, mutta suopursuruostesienen itiöt voivat aiheuttaa siitepölyoireiden kaltaisia oireita. Oireiden ehkäisyssä voi auttaa huuhtominen uinnin jälkeen puhtaalla vedellä. Suopursuruosteen värjäämää vettä ei suositella käytettäväksi saunavetenä.
Kuusen suopursuruoste ei ole puulle vaarallinen
Sinilevää paikoin erittäin runsaasti
Viikolla 30 järven pintaan oli noussut erittäin runsaasti sinilevää Loppijärvellä kirkonkylän uimarannalla sekä Orimattilan Mallusjärvellä, seurakunnan leirikeskuksen uimarannalla. Hieman sinilevää oli havaittavissa Vesijärvellä Lahden Mukkulassa sekä Hattulassa Vanajaveden Retulansaaren havaintopaikalla. Muilla leväseurannan havaintopaikoilla ei ollut havaittavissa sinilevää. Hämeessä on tänä vuonna yhteensä 15 seurantapaikkaa.
Runsaisiin sinileväesiintymiin tulee suhtautua varauksella
Sinilevien mahdollinen myrkyllisyys voidaan varmentaa vain laboratoriotesteillä. Sinileväesiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet pois rantavedestä. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä.
Muidenkin järvien levänäytteitä tutkitaan
Hämeen ELY-keskus ottaa vastaan näytteitä ja ilmoituksia muidenkin alueensa järvien haitallisista leväesiintymistä. Levämassasta otetaan näyte puhtaaseen lasi‑ tai muovipulloon. Näytteen määräksi riittää 1 dl, jos esiintymä on runsas. Suuresta vesimäärästä on vain haittaa. Näyte on säilytettävä viileässä ja lähetettävä nopeasti tutkittavaksi. Näytteen mukaan on laitettava näytteenottajan nimi ja mahdollisimman tarkka selostus näytteenottopaikasta ja -ajasta, koska ympäristökeskuksessa tieto rekisteröidään valtakunnalliseen levähaittarekisteriin. Myös näytteenottajan yhteystiedot ovat tarpeen jotta tälle voidaan kertoa tutkimustulokset.
Levänäytteitä voi lähettää postitse ELY-keskuksen kirjaamoon (PL 29, 15141 Lahti) tai viedä Lahdessa ELY-keskukseen virastotalon 1. kerroksen aulapalveluun (käyntiosoite: Kirkkokatu 12, Lahti) ja Hämeenlinnassa AVIn virastovahtimestareille (käyntiosoite Birger Jaarlinkatu 15, Hämeenlinna). Vaihtoehtoisesti levähavainnot voi ilmoittaa sähköpostitse ajalla 13.6.-8.8.2016 Hämeen ELY-keskukseen osoitteeseen martti.ylatupa(at)ely-keskus.fi.
Lisätietoja
Harjoittelija Martti Ylätupa, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 119, martti.ylatupa(at)ely-keskus.fi
Tiedotus
Kirsi Elomaa, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 037, kirsi.elomaa(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 28.7.2016