Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Etelä-Savon järvien jäämittauskohteissa kokonaisjäänpaksuus 35 cm (Etelä-Savon ELY-keskus)

Etelä-Savon ELY-keskus teki jäänpaksuusmittauksia 25.2.2016 muutamilla järvillä maakunnan etelä- ja länsipuolella. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin päässä rannasta. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat mittauspaikasta riippuen 34-35 cm välillä. Jää koostui teräsjäästä lukuun ottamatta Pertunmaan Peruvettä, jossa teräsjäätä oli 30 cm ja kohvajäätä 5 cm.

Jää oli useimmissa mittauskohteissa muutaman senttimetrin paksumpaa ajankohdan keskiarvoon verrattuna. Lumikerroksen paksuus jään päällä vaihteli mittauskohteesta riippuen 13-18 cm välillä. Kaikissa kohteissa oli jään päällä 3-5 senttimetrin vesi- tai vesisohjokerros.

Helmikuun pikkupakkaset vahvistivat edelleen järvien jääkantta, vaikka yksi viikko oli erittäin lauha. Edellisestä mittauksesta (1.2.) teräsjään paksuus oli kasvanut kolme senttimetriä.

Sääennusteen mukaan ilman lämpötila pysyy seuraavan viikon aikana pakkasen puolella tai nollan tuntumassa. Ajoittain saadaan myös lumisateita. Jään kokonaispaksuus voi lähiaikoina hieman kasvaa. Muodostuva jää saattaa olla osittain kohvajäätä, mikäli jään päällä oleva vesisohjokerros jäätyy.

Ilmoitetut jäänpaksuudet eivät milloinkaan kerro kyseisen järven koko jäätilannetta, vaan pelkästään yhden tutkimuskohteen tuloksen. Mittauspaikat ovat korkeintaan 100 metrin etäisyydellä rannasta, eivätkä näin ollen kuvaa selkävesien jäätilannetta. Mittauskohteet eivät myöskään sijaitse salmissa eivätkä virtaavissa paikoissa. Niitä tulee kulkiessa välttää.

Järvien vedenkorkeudet ovat paikoitellen ajankohtaan nähden korkealla. Esimerkiksi Saimaan vedenpinta on tällä hetkellä noin +50 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella, joten virtaavammilla alueilla sulapaikat ja heikomman jään alueet ovat tavanomaista laajempia. Salmi- ja virtapaikkoja jäällä liikkuessa kannattaa siten välttää.

Lisätietoja:

Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192, juho.kotanen(at)ely-keskus.fi

Suunnittelija Matti Tissari, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 235, matti.tissari(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa