Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

ELY-keskus jakoi Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen ja Pirkanmaalle yli puoli miljoonaa euroa kalastuskorttivaroja (Hämeen ELY-keskus)

Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Päijät-Häme ovat Suomen keskeisintä vapaa-ajankalastusaluetta; maakuntien vesillä kalastaa yli 300 000 henkilöä. Tästä syystä myös kalastuksenhoitomaksuvaroja vapaa-ajan kalastuksen kehittämiseen on käytettävissä eniten Suomessa, noin 17 % koko maan kertymästä.  Vuonna 2013 varoja on käytettävissä lähes 600 000 euroa.

Hämeen ELY-keskus, joka hoitaa kalatalousasioita Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan alueella, jakoi em. määrärahoista kalatalouden edistämishankkeisiin 141 000 euroa, kalastusalueiden toimintaan 235 000 euroa ja kalavesien omistajille 197 000 euroa korvauksena yleiskalastusoikeudella tapahtuvasta onkimisesta ja pilkkimisestä.

Nuorten ja lasten kalastusharrastukseen varoja

Kalatalouden edistämisvaroilla tuetaan hankkeita, jotka aktivoivat kansalaisia kalastamaan, parantavat kalastusmahdollisuuksia ja edistävät kalakantojen kestävää käyttöä. Vuonna 2013 varojen käytön painopisteitä ovat kalastusharrastuksen edistäminen, valvonnan kehittäminen ja kalakantojen monimuotoisuuden vahvistaminen. Avustuksia myönnettiin 64 hankkeelle.

Nuorten ja lasten kalastukseen liittyviä hankkeita toteutetaan useita kymmeniä. Kalastustapahtumissa ja - tempauksissa nuoret ja lapset pääsevät tutustumaan kalastukseen ja lähivesiensä kaloihin. Avustuksella tuetaan myös lasten kalastuskerhotoimintaa. Tapahtumiin osallistuu vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria.

Kalakantojen vahvistamiseen liittyvillä hankkeilla pyritään keräämään tietoja kalakantojen tilasta niiden hoitoa ja kalastuksen ohjaamista varten. Merkittävä osa hankkeista kohdistuu uhanalaisen taimeneen.  Avustuksia käytetään mm. taimenen lisääntymis- ja poikasalueiden kunnostuksiin.

Vapaa-ajankalastuksen kehittämiseen ohjattavat varat kertyvät kalastuksenhoitomaksuista eli ns. kalastuskorteista. Jokaisen muuta kalastusta kuin onkimista tai pilkkimistä harjoittavan 18–64-vuotiaan on suoritettava kalastuksenhoitomaksu.  Maksu on 22 euroa koko vuodelta tai 7 euroa viikolta.

Tilinumerot sekä muuta tietoa lupa-asioista löytyy maa- ja metsätalousministeriön nettiosoitteesta,  josta on myös suora yhteys verkkopankkeihin kalastuskortin maksua varten. 

Lisätietoja    

  • kalastusbiologi Hannu Salo, puh. 0295 025 095
  • kalatalouspäällikkö Jukka Muhonen, puh. 0295 025 077

 


Alueellista tietoa