Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Ei sinilevähavaintoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Sinilevää ei ole vielä havaittu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen vakituisilla havaintopaikoilla. Tilanne on ajankohdalle tyypillinen; sinilevien pintaesiintymiä havaitaan tavallisesti vasta heinä-elokuussa vesien lämmettyä. Lämmin sää lisää sinileväkukintojen todennäköisyyttä. Levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi). Myös kansalaiset voivat tallentaa palveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia.

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Osa sinilevistä kykenee tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä.

Pintaveden lämpötilat ovat tällä hetkellä lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia, ja esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila on 15,9 °C ja Kyrkösjärven 17,2 °C.

Ilmassa on vielä havupuiden siitepölyä, joka kulkeutuu myös vesistöihin muodostaen veden pinnalle kellertävän kalvon. Havupuiden siitepöly aiheuttaa harvoin allergiaoireita eikä sen värjäämä vesi ole vaarallista.

 

Lisätietoja:

  • Suunnittelija Miia Honka, puh. 0295 028 038, miia.honka(at)ely-keskus.fi
  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Alueellista tietoa