Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Älä levitä haitallisia vieraslajeja puutarhasta luontoomme

Kevät on otollista puutarhatöiden ja kasvinvaihtotorien aikaa. Tietämätön puutarhuri voi vahingossa edistää puutarhakarkulaisten matkaa luontoon. Haitalliset vieraslajit, kuten jättiputket, jättitatar tai suurikasvuiset piiskut leviävät puutarhajätteen mukana. Yksikin siemen tai pieni juuren kappale mullassa voivat muodostaa uuden ja aggressiivisesti leviävän vieraslajiesiintymän, joka voi karata luontoon puutarhakompostin kautta.

Myös kasvinvaihtotorilta taimien siirron mukana puutarhaan saattaa tunkeutua ei-toivottuja vieraita, esimerkiksi erityisen haitallinen vieraslaji espanjansiruetana. Niiden munia siirtyy herkästi mullan ja taimiastioiden mukana puutarhasta toiseen.

Yleisesti puutarhajätteiden käsittelemiseen soveltuvat kompostointi, isompien oksien haketus tai muut syntypaikassaan eli puutarhassa tapahtuvat käsittelyt. Sijoittamalla puutarhajätteet oikein estetään myös espanjansiruetanan leviämistä. Haitallisten vieraslajien kitkentätalkoissa paras tapa on kerätä siemeniä sisältävät kukinnot, jättiputken kohdalla myös juurakot, ehjään jätesäkkiin ja toimittaa säkki polttolaitokselle. Sen sijaan kasvien varret voi kompostoida tai kuivattaa auringossa mustan muovin päällä, jonka jälkeen ne voi polttaa nuotiossa.

Lue lisää:


Alueellista tietoa