Parempi työelämä

Valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke

 ”Houkutteleva työelämä - mikä avuksi kun työnhakija ja työpaikka eivät kohtaa?”

”Houkutteleva työelämä  mikä avuksi kun työnhakija ja työpaikka eivät kohtaa?” -seminaari järjestettiin keskiviikkona 20.9.2023 klo 9.30-15.30 Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5 A) Helsingissä sekä verkkotapahtumana.  

Työmarkkinamme kärsivät kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta. Tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa lisää osaajia niin korkeasti koulutettuihin kuin ammatillista pätevyyttä vaativiin tehtäviin. Tänä päivänä työntekijät kaipaavat työelämältä joustoa ja työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi myös työyhteisö, työhyvinvointi ja omien arvojen kohtaaminen työnantajan arvojen kanssa.

Houkutteleva työelämä -tilaisuudessa pohdimme kohtaannon monia kasvoja sekä sitä millä rakennuspalikoilla luodaan pohja tulevaisuuden työmarkkinoille. Lisäksi pääset kuulemaan ajankohtaista keskustelua siitä, miten toteutetaan suomalaisen työelämän tehokkuuden ja empatian unelmaliitto.


Aamupäivän ohjelma klo 9.30-11.45 Siltasaari-sali

 ​

9.30 Tervetulosanat / Elina Pylkkänen, alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö

9.45 Koordinaatiohankkeiden esittelyt / Juha Matikainen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden työmarkkinat -hanke ja Henna Kymäläinen, projektipäällikkö, Parempi työelämä! -hanke 

10.15 Inhimillisesti tehokas työelämä - Tehokkuuden ja inhimillisyyden liitto / Jaakko Sahimaa, organisaatiopsykologi, BW Productions Oy ja Terveystalo

​Miten teemme työelämästä inhimillisesti tehokasta ja kestävää? Millä keinoin tuotantotehokkuuden ja inhimillisten tarpeiden yhdistäminen onnistuu ja miksi se on ajassamme äärimmäisen tärkeää? Miten inhimillistä tehokkuutta johdetaan?

10.45  Paneelikeskustelu: Mikä avuksi, kun työmarkkinat ja työelämä eivät kohtaa?​

Paneelissa haetaan vastauksia mm. siihen miten työelämä saadaan houkuttelevaksi niin, että sinne halutaan, siellä pysytään ja kehitytään, jolloin työurat ovat pitkiä ja työnantajille tuottavia.

Panelistit: 

  • Elina Pylkkänen, alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö
  • Päivi Montgomery, psykologi ja uraohjaaja, MPS
  • Raija Tapio, toimitusjohtaja, Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti
  • Anni Siltanen, johtava asiantuntija, Kemianteollisuus ry
  • Jani Nurmi, työelämäpalvelujen päällikkö, Kouvolan Ammattiopisto EduKo


11.30 Loppupuheenvuoro / Liisa Hakala, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö, Työ- ja tasa-arvo-osasto​

​11.45. Lounas​ (omakustanteinen)


Iltapäivällä klo 13.00-15.30 jakaudumme kahteen eri tilaan

Karhupuisto-Brahenkenttä -sali: Parempi työelämä!
 

13.00 Työelämän tietovisa

13.15 Tervetuloa työelämän verkostoomme / Henna Kymäläinen, projektipäällikkö, Parempi työelämä! -hanke

13.30 Hanke-elämän onnistumiset / Paula Varpomaa, johtaja (työelämän kehittäminen), Teknologiateollisuus ry

13.50 Startup-maailman opit vaikuttavampiin hankkeisiin / Mari Luukkainen, startup-kasvun neuvonantaja

Mari Luukkaisen mukaan rima on kaikessa toiminnassa asetettava jatkuvasti korkeammalle – julkisella puolella tyydytään liian vähään. Puheenvuorossaan Luukkainen tulee tarjoamaan ratkaisuja startup-maailmasta siihen, miten EU-hankkeissa kehitetyt innovaatiot skaalataan vaikuttavammiksi. Esitys ei tule olemaan perinteinen puhe, vaan interaktiivisesti keskustelu. Lisäksi hän voi jäädä kahvitauon jälkeen pureutumaan osallistujien mahdollisiin hankeideoihin.

14.10 Kahvitauko​ (hanke tarjoaa)

14.30 Miten hyvä työelämä tuottaa euroja - QWL-mittaus / Marko Kesti, kehitysjohtaja, Mcompetence (esitys etäyhteydellä)

QWL-mittaus on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio, jolla voidaan mitata työhyvinvoinnin vaikutusta tuottavuuteen euroissa. Mittaus tuottaa selkeää tietoa yrityskohtaisista tunnusluvuista ja paljastaa työhyvinvointiin panostettujen investointien arvon.

14.50 Viisi esimerkkiä, jotka Suomi voisi oppia islantilaisesta työelämästä / Satu Rämö, kirjailija (esitys etäyhteydellä)

15.20 Loppusanat / Henna Kymäläinen, projektipäällikkö, Parempi työelämä! -hanke

15.30 Tilaisuus päättyy​


Siltasaari-sali: Tulevaisuuden työmarkkinat


13.00 Iltapäivän avaus / Juha Matikainen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden työmarkkinat -hanke

13.10 Kohtaannon tilannekuva ja tietonäkymät / Joonas Karhinen, projektiasiantuntija, Tulevaisuuden työmarkkinat -hanke

13.40 Kahvitauko (hanke tarjoaa)

14.00 Kohtaanto-areena: Kohtaannon kysymykset käytännössä

Kohtaanto-areenalla eri tulokulmien edustajat etsivät yhdessä ratkaisua annettuun kohtaannon alaiseen ongelmaan. Tavoitteena on käydä positiivisella tavalla eri näkökulmia yhdistelevää keskustelua valitusta, työvoiman kohtaantoon vaikuttavasta teemasta ja mahdollisesti löytää ratkaisuja.

  • Anni Siltanen, johtava asiantuntija, Kemianteollisuus ry
  • Maarit Viljakainen, projektipäällikkö, OsaajaKS-hanke, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
  • Johanna Ilmoni, muutosjohtaja, Lappeenrannan kaupunki

15.00 Kohti alahankehakuja / Outi Viljamaa, neuvotteleva virkamies, työ- ja elinkeinoministeriö

15.25 Yhteenveto ja jatkonäkymät / Jarkko Tonttila, yksikön päällikkö, Uudenmaan ELY-keskus

15.30 Tilaisuus päättyy

----
 

Puhujat

 Satu Rämö on ekonomi, humanisti, luovan alan yrittäjä, tuloksellisen viestinnän ammattilainen, puhuja ja yli kymmenen teosta julkaissut kirjailija. Rämön Hildur-dekkarisarja on saavuttanut suuren suosion ja myynyt ennätysmääriä - seuraava osa julkaistaan loppuvuodesta 2023.

Rämö asuu perheensä kanssa Islannissa.

 

 

 

 

Mari Luukkainen on pääomasijoittaja ja startup-kasvun neuvonantaja. Hän auttaa ihmisiä suuntaamaan intohimoja tuottavaksi toiminnaksi. Hänen tunnetaan siivousyhtiö Freskasta, jossa hän kasvatti yhtiön liikevaihtoa 0,7 miljoonasta 13 miljoonaan euroon kahdessa vuodessa.

Luukkaisen perustama hyväntekeväisyysyhdistys Herizon on auttanut yli 100 maahanmuuttajanaista työllistymään teknologiayhtiöissä kasvuhakkerointikoulutuksella.

 

 

Jaakko Sahimaa on organisaatiopsykologi, tutkija ja tietokirjalija. Hänen missionaan on tehdä suomalaisesta työelämästä entistä mielekkäämpää, merkityksellisempää ja inhimillisesti tehokkaampaa.

Sahimaa on yksi uunituoreen Inhimillinen tehokkuus - jännitteet hyötykäyttöön -kirjan kirjoittajista.

 

 

 

Raija Tapion mukaan Aavassa ja Pikkujätissä on tehty töitä houkuttelevan työpaikan eteen erityisesti itseohjautuvan kulttuurin askelilla.

"Haluamme erottautua terveydenhuollossa inhimillisenä ja lämminhenkisenä työpaikkana. Kun henkilöstö voi hyvin, näkyy se myös asiakkaille."

 

 

 

 

Päivi Montgomery on laillistettu psykologi sekä työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi. Hänellä on 20 vuoden kokemus uraohjauksesta ja yli 10 vuoden kokemus rekrytoinneista. Hän on itse osatyökykyinen ja liikuntavammainen ja on rakentanut omanlaisensa tavan pysyä työelämässä aktiivisena toimijana.

Hän on julkaissut kirjan "Työnhaun psykologia - Ymmärrä itseäsi ja työnantajaa, löydä unelmiesi työpaikka" vuonna 2022.

 

 

Paula Varpomaa on pitkän linjan HR-ammattilainen ja on ollut kehittämässä yrityksen johtamista strategialähtöisesti ja osallistunut erilaisiin muutosjohtamisen prosesseihin sekä tehnyt runsaasti henkilöstön kehittämistyötä yhdessä esihenkilöiden ja henkilöstön edustajien kanssa.

Teknologiateollisuudessa hän johtaa työelämän kehittämistä. Keskeisiä kehittämisen teemoja ovat mm. osaamisen johtaminen, työhyvinvointi, tuottavuus, monimuotoisuus ja yritysturvallisuus.

 

Jani Nurmi toimii Kouvolan Ammattiopisto Oy EduKon työelämäpalveluiden päällikkönä. Työantajakentän osaajatarpeiden täyttämisen ohessa Jani on mukana aluekehityksen ytimessä verkosto- ja hanketyön puitteissa.

Janin omin sanoin hän on: ”Innovatiivinen ja ratkaisukeskeinen RekryDude, joka yhdistää koulutusta sekä rekrytointia räätälöimällä asiakkaille sopivimman ratkaisun”.

 

 

Anni Siltanen on Johtava asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima, Kemianteollisuuden vetovoimatyö, oppilaitos-yritysyhteistyön kehittäminen, LUMA, osaaminen, koulutuspolitiikka, Kemianteollisuuden osaamis- ja vetovoimavaliokunta.

 

 

 

 

 

 

Henna Kymäläinen toimii Parempi työelämä! -työelämän kehittämisen valtakunnallisen koordinaatiohankkeen projektipäällikkönä.

Aikaisemmin Kymäläinen on työskennellyt osaavan työvoiman saatavuuden ja kunta-alan työhyvinvoinnin kehittämisen parissa maakuntatasolla. Kymäläisen mielestä ensimmäinen askel työelämän vaikuttavaan kehittämiseen on hyväksyä tulevaisuuden muutokset; työelämän murrosvaihetta on mahdotonta torjua, minkä vuoksi siitä kannattaakin ottaa kaikki hyöty irti.

 

 

 

 

 

 

Johanna Ilmoni toimii muutosjohtajana Lappeenrannan kaupungilla, Elinvoimaa Etelä-Karjalaan- hankkeessa, TE24 uudistuksen parissa.

(Ilmoni on virkavapaalla TE-palveluista ja vuosien saatossa ovat työnvälityksen lisäksi tutuksi tulleet muuan muassa erilaiset monialaiset yhteistyöverkostot sekä osaamisen kehittämisen moninaiset mahdollisuudet.) Ilmonin mielenkiinnonkohteita ovat johtaminen, ihmiset ja ongelmaratkaisu. Tärkeinä ratkaisunavaimina tavoitteisiin pääsemiseksi Ilmoni pitää ihmisten osaamisen ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen toimivaa johtamista. 

 

Saapuminen Paasitorniin

 

Paasitorni sijaitsee Helsingin Siltasaaressa, Hakaniemen kyljessä, Eläintarhanlahden rannalla. Paasitornin osoite on Paasivuorenkatu 5 A, Helsinki.

Suosittelemme saapumaan Paasitorniin julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Hakaniemen kautta liikennöivät lukuisat bussi- ja raitiovaunulinjat sekä metro. Etäisyyttä Helsingin päärautatieasemalta on noin kilometri. Matka taittuu nopeasti myös kävellen.

Liikuntarajoitteisten vieraiden käynti kokouskeskukseen tapahtuu pääsisäänkäynnin Paasivuorenkatu 5 A) ja hotelli Scandic Paasin (5 B) välistä sisäpihan kautta (automaattiovet). Henkilökuntamme auttaa tarvittaessa mielellään (kokouspalvelu, puh. 09 – 7089 613).

Tarkempaa tietoa Paasitornin pysäköinnistä, kulkuyhteyksistä, liikuntarajoitteisten ja muiden erityisryhmien palveluista löydät tästä linkistä

Tilaisuuden järjestävät Parempi työelämä! ja Tulevaisuuden työmarkkinat -hankkeet

Parempi työelämä! -valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke rytmittää kansallista työelämän kehittämistoimintaa. Sen tehtävänä on lisätä yhteistyötä, jolloin vältetään päällekkäistä työtä ja lisätään synergiaetuja eri toimijoiden välillä. Hanke tekee näkyväksi ja kuuluvaksi suomalaista työelämän kehittämistoimintaa, siten että uudet hyvät käytännöt ovat työpaikkojen hyödynnettävissä. Tavoitteena on kehittää työelämää, työhyvinvointia ja tuottavuutta vahvan hanke- ja työelämätoimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön kautta. Hanke on rahoitettu ESR+-ohjelmasta.

Tulevaisuuden työmarkkinat -ESR+ hanke on valtakunnallinen koordinaatiohanke, jonka tavoitteena on kehittää ratkaisuja kohtaanto-ongelmaan ja juurruttaa niitä vakiintuneeseen toimintaan. Hanke selkeyttää ja koordinoi kohtaantotoimien kehittämistä niin, että oikeanlaiset kehittämiskohteet löydetään, päällekkäinen toiminta vähenee, yhteistyö tehostuu ja kokeilujen parhaat opit ja toimivat mallit saadaan jakoon. Hankkeen aikana myös mahdollistetaan puuttuvien toimintamallien kehittämistä alahankerahoituksen avulla. Lopullisena tavoitteena on parantaa elinkeinoelämän menestymismahdollisuuksia ja työllisyyttä.

Päivitetty: 21.12.2023