Parempi työelämä

Valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke

Suomalainen työelämä on täynnä onnistumisia – mutta niistä ei tiedä kukaan

Suomalainen työelämä on murroksessa, jossa työelämän laadun, meidän työntekijöiden hyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittäminen, on avainasemassa. Uskallan väittää, että jokainen työpaikka Suomessa haluaa sitoutuneita ja hyvinvoivia työntekijöitä. Eron työpaikkojen välille muodostavat kuitenkin erilaiset resurssit ja osaaminen. Osalla työpaikoista on mahdollisuuksia kehittää oman organisaationsa hyvinvointia ja toisilla ei. Kehittämisen puute voi johtua myös osaamistason puutteista.

Suomen työelämä on täynnä hyviä, toimivia käytäntöjä, joiden avulla työntekijöiden työhyvinvointia ja tuottavuutta voidaan kasvattaa. Meillä on niin hankkeissa kehitettyjä kuin työpaikoillakin ideoituja ja pilotoituja käytäntöjä, joita työelämämme pitäisi pystyä tehokkaammin hyödyntämään. Hyvällä käytännöllä viittaan sellaiseen toimintatapaan, jolla saadaan aikaan konkreettinen työhyvinvointia ja tuottavuutta parantava vaikutus organisaatiossa. Parhaimmillaan tuon toimenpiteen vaikutus voidaan myös mitata. Hyvien käytäntöjen hyödyntäminen lähtee aina liikkeelle työpaikan halusta kehittää omaa toimintaansa ja kuulla omien työntekijöidensä tarpeita.

Parhaat käytännöt esiin työpaikkavierailuilla

Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeessa haluamme tutustua ja tuoda myös muiden suomalaisten tietoon työelämän parhaimmat käytännöt. Sen vuoksi lähdemmekin tutustumaan erilaisiin suomalaisiin työpaikkoihin ja tunnistamaan niistä parhaita käytäntöjä, joilla tähdätään osaavan työvoiman hyvinvointiin ja sitoutumiseen.

Hankeaikana tulemme tuottamaan niin videomateriaalia kuin blogitekstejäkin, joissa esittelemme erilaisia yrityksiä ja organisaatioita, jotka ovat ottaneet työelämän kehittämisen sydämen asiakseen ja onnistuneet siinä. Meille voi myös ilmiantaa työpaikkojen parhaat ideat ja tavat toimia! Viemme myös työelämän parhaimmat onnistumiset tietoon niin ohjaus- kuin asiantuntijatyöryhmillemme, jossa vaikuttavat suomalaisen työelämän kehittäjät.

Lapin ELY-keskus – paikka vaikuttaa

Suomalainen työelämä on vaatimaton, kuten usein myös siinä mukana olevat organisaatiot. Vaikka tunnistaisimmekin oman työpaikkamme parhaat käytänteet, niin silti emme uskalla tai kehtaa mainostaa niitä muille. Suomalaisen työelämän tulisi vihdoin olla myös ylpeä itsestään – meillä on moni asia hyvin.

Parempi työelämä! -hanke sijoittuu Lapin ELY-keskukseen, jonka alla hanketiimimme työskentelee hybridinä. Koska jokaisen meistä tulee elää kuten opetamme, niin hankkeen projektipäällikkönä halusin tietysti kuulla mitkä ovat Lapin ELY-keskuksessa työelämän parhaat käytännöt. Tällaisia asioita hankkeemme tiimi nosti esiin, ja nämä ovat tietysti vapaasti parastettavissa!

  • Laajat vaikuttamismahdollisuudet omaan työhön. Työssämme voi toteuttaa omia ideoitaan ja ajatuksiaan vapaasti, kunhan ne sopivat hankesuunnitelman sisältöön. Työssään voi hyödyntää omaa asiantuntijuuttaan ja siihen luotetaan. On tilaa tehdä työtä itsenäisesti; tiimien tukiessa.
  • Hybridityö- ja työaika mahdollistajina: Lapin ELY-keskus tarjoaa työntekijöilleen laajan mahdollisuuden vaikuttaa työskentelypaikkaansa etätyön avulla. Lisäksi työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työaikaansa hyödyntämällä liukuvaa työaikaa. Tämä tuo erityisesti joustoa perhe-elämän ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen, mutta myös mahdollistaa eri paikkakunnilla työskentelevien ihmisten hakeutumisen Lapin ELY-keskuksen tarjoamien työtehtävien pariin.
  • Matala hierarkia ja laajat kehittymismahdollisuudet: vanhan mielikuvan mukaan julkisissa viroissa hierarkia on korkealla ja pönötys arkipäivää. Totuus poikkeaa kuitenkin mielikuvasta laajasti, hanketiimimme mielestä yksi ELY-keskuksen onnistumisista oli nimenomaan rento työpaikka, jossa voi käydä keskusteluja laajasti eri tehtävissä olevien työntekijöiden kanssa. Täällä jokainen saa olla oma itsensä. Lisäksi valtiolla työskenneltäessä arvostettiin mahdollisuuksia kehittyä omassa työssään sekä edetä uralla erilaisten, kiinnostavien tehtävien pariin.
  • Turvallinen työympäristö: turvallisesta työympäristö puhuttaessa huomio kiinnittyy usein rakenteisiin, ilmanvaihtoon tai vaikkapa ergonomiaan. Yhtä tärkeää on kuitenkin henkinen turvallisuus. Mahdollisuus työskennellä ympäristössä, joka tarjoaa luottamuksellisen ilmapiirin, jossa jokainen uskaltaa ja saa ilmaista mielipiteensä, käydä keskusteluja ja olla erimielinen. Avoimuus lisää turvallisuutta ja Lapin ELY-keskus nähtiin turvallisena ympäristönä niin fyysisesti kuin henkisestikin.
  • Työn merkityksellisyys: hanketiimme kokee, että työn merkityksellisyys voidaan laskea myös yhdeksi hyväksi käytännöksi. Organisaatioon on löydetty ihmisiä työskentelemään sellaisten aiheiden parissa, jotka he kokevat merkitykselliseksi ja vaikuttaviksi. Työn merkityksellisyys rakentuu siitä, että työntekijä pystyy toteuttamaan itseään ja käyttämään omia vahvuuksiaan. Työ on itselle mielekästä, mutta se voi myös hyödyttää muita tai palvella jotain laajempaa tarkoitusta. Ja juuri sitä suomalaisen työelämän kehittäminen meille on - äärimmäisen merkityksellistä.

 

Bloggaajana

Henna Kymäläinen
Projektipäällikkö, Parempi työelämä! -hanke

Päivitetty: 24.10.2023