- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Pohjois-Karjalassa muutama sinilevähavainto (Pohjois-Karjala)
Valtakunnallinen leväseuranta on käynnissä Pohjois-Karjalassa; meneillään on jo 21. kesä. Leväseurantaa tehdään yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden kanssa. Koulutetut havainnoitsijat tekevät vakiokohteissa silmämääräiset havainnot viikoittain 4.6.–28.9.2018, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoitteena on saada yleiskuva sisävesien sekä merialueen sinilevätilanteesta ja sen vaihtelusta.
Leväseurannan alkukesän tulokset
Pohjois-Karjalan ELY-keskus tekee säännöllistä leväseurantaa yhdessä vapaaehtoisten havainnoitsijoiden kanssa 21 järvikohteessa. Alkukesästä 2018 sinilevien määrä on ollut vähäinen, vain Suuri-Onkamon havaintopisteeltä on havaittu hieman sinilevää.
Säännöllisen leväseurannan lisäksi on ilmoitettu neljästä yksittäisestä havainnosta: Orivedeltä Telmonselältä ja Ikolansaaresta, Pielisen Ahvenlahdelta sekä Höytiäisen Teyrisaaresta.
Touko-kesäkuun sateettomuus vähensi ravinnekulkeumaa järviin, vaikka ajoittaiset helteet olisivatkin suosineet sinilevän esiintymistä. Myös kesäkuun voimakkaat tuulet vaikeuttivat levälauttojen muodostumista ja hajottivat nopeasti jo muodostuneet kukinnat.
Vesien lämpötila on vaihdellut paljon alkukesästä. Helteet nostivat lämpötilaa ajoittain pitkän ajan keskiarvoa korkeammalle, mutta voimakkaat tuulet ja kylmät jaksot jäähdyttivät ne nopeasti. Aamulla 5.7. pintaveden lämpötila oli Pyhäselällä, Joensuussa 15,8 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta -1,8 °C) ja Pielisellä Nurmeksessa 17,0 ℃ (-0,5 ℃) (Vesistöjen pintaveden lämpötilat).
Yksittäiset levähavainnot
Valtakunnallisen levätilanteen seurannan lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan tietoja levähavainnoista maakunnan alueelta. Myös levänäytteitä voi toimittaa. Järviwiki.fi-palveluun voivat kaikki tallentaa havaintojaan järvien levätilanteesta, muiden järvikohtaisten havaintojen ohella. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka mahdollistaa havaintojen tallentamisen myös älypuhelimen kautta.
Levätilanteesta tiedottaminen
Kaikki levätilannetiedot kootaan Järviwikiin (http://www.jarviwiki.fi/) levätilannesivuille. Leväkatsaukset koko maan tilanteesta tehdään torstaisin, kesä−elokuussa, ymparisto.fi -verkkopalveluun: www.ymparisto.fi/levatilanne. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee maakuntakohtaisen leväkatsauksen muutaman kerran seurannan aikana, torstaisin:
www.ely-keskus.fi/web/ely/levatilanne.
Lisätietoja
Vesistöasiantuntija Minna Kukkonen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 114, minna.kukkonen(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 5.7.2018