null Kaakkois-Suomen monipuolinen Ohjaus reformissa -seminaari kiinnosti (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen monipuolinen Ohjaus reformissa -seminaari kiinnosti (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja elinikäisen oppimisen ja ohjauksen (ELO) verkostojen yhteistyössä järjestämä ohjauksen ajankohtaispäivä kiinnosti. Ilmoittautuneita oli noin 100, ja tilaisuutta oli mahdollista seurata myös etänä. Tilaisuus kuului ELO-verkoston tapahtumiin Kaakkois-Suomessa ja se oli avoin kaikille aiheista kiinnostuneille. Päivän pääteemoina olivat ohjaus reformissa, työelämäyhteistyö ja oppimisympäristöt.  Tavoitteena oli antaa ajankohtaista tietoa ja mahdollistaa verkoston keskustelua. Verkoston yhteistyön ja yhteisten tilaisuuksien tavoitteena on varmistaa laadukkaiden tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen tuottaminen alueella yhteistyössä.


Tilaisuus järjestettiin Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksessa.


Kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen ELY-keskuksesta (kuvassa vasemmalla) ja kehitysjohtaja Tuija Arola Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksesta toivottivat osallistujat tervetulleiksi.

ELO-verkoston toimintaa Kaakkois-Suomessa koordinoiva  Ritva Kaikkonen painotti vuorovaikutuksellisen verkostoyhteistyön ja reflektoinnin merkitystä motivaation tuojana.

Kaikkonen esitteli myös ELO-verkoston toimintasuunnitelmaa vuosiksi 2014–2020 ja toiminnan painopisteitä vuosina 2018–2019. Toiminnassa näkyvät vahva usko tulevaisuuteen ja yhteiset tavoitteet.

– Esimerkiksi hanketoiminnassa on vahva "flow". Uutta keksitään koko ajan, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen esitteli myös alueellisia kehitysnäkymiä, jotka myös Kaakkois-Suomessa ovat positiivisia. Elinkeinoelämän odotukset ovat paremmat kuin aikaisemmin.

Projektipäällikkö Raimo Vuorinen Jyväskylän yliopistosta luennoi teemasta ohjaus siirtymävaiheessa opiskelijan ja ohjauksen järjestäjän näkökulmista.

– Osaamisen hyödyntäminen työmarkkinoilla on jokaisen toimijan yhteinen tavoite. Tavoitteet tulisikin saada yhteisiksi sen sijaan, että jokainen toimisi omista lähtökohdistaan, Vuorinen sanoi.

Muutokset työelämän luonteessa, työelämän nopeat muutokset ja teknologia muuttavat myös ohjausta. Aiemmin ohjaus oli ongelmalähtöistä, mutta nykyisin on tärkeää vahvistaa taitoa navigoida työmarkkinoilla. Välivaiheen ohjauksen vastuille ja osaamisvajeen tunnistamiselle ei kuitenkaan ole prosesseja olemassa.

Opetuksen hallintojohtaja Eeva Kuoppala Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta (Xamk) piti esityksen aiheesta sujuvat siirtymät ja opintojen ohjaus - jatkoväyläopinnot.

Kuoppala kertoi, että Xamkissa laadukkaaseen ohjaukseen on kiinnitetty huomiota, ja laatupalautteissa näkyykin ohjauksen kehittyminen. Henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOPS) on nostettu ohjauksen kehittämisen painopisteeksi.

– Ohjaus on kaikkien asia ja kuuluu kaikille. Opinto-ohjaajia ei ole. On kuitenkin hahmoteltu erilaisia ohjauksen rooleja, esimerkiksi opettajat, avoimen AMK:n koulutussuunnittelija ja opiskelija-vastaavat (OVA).

Kouvolan seudun ammattiopiston (KSAO) oppimisvalmentajan ja kouluttajan Ari Rapon esityksen teemana oli dialogia lisää oppilaitosten ja elinkeinoelämän yhteistyöhön.

– Ammatillisen koulutuksen reformin mukanaan tuomat laatuvaatimukset edellyttävät entistä tehokkaampaa yhteistyötä elinkeinoelämän ja oppilaitosten välillä. Yhteistyö on tähänkin saakka ollut hyvää, mutta nyt on aika vielä tiivistää sitä, Rapo painotti.

KSAOn resepti edelliseen sisältää muun muassa muutosagentteina toimivat uravalmentajat. Lisäksi uutena on olemassa työelämän digifoorumi DigiDialogi, jossa tarinallisuus ja uratarinat ovat keskeisessä roolissa. Tärkeässä roolissa ovat myös kokeilut erilaisissa rekrytointitapahtumissa.

Iltapäivän ohjelmassa olivat kolme keidastyöpajaa:

Keidas 1: Sujuvia siirtymiä työelämään, ESR-osarahoitteinen Nasta-hanke, projektipäällikkö Anu Nieminen, Saimaan ammattiopisto Sampo

Keidas 2: Uusi opettajuus, ESR-osarahoitteinen Carry On -hanke, projektipäällikkö Hilkka Huisko, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami

Keidas 3: Kaakkois-Suomen työelämäkumppanuuden malli, foorumin perustaminen, ESR-osarahoitteinen Teformi-hanke, projektivastaava Antti Hieta, Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO, opinto-ohjaaja Anssi Martikainen, Saimaa ammattiopisto Sampo, kehitysjohtaja Tuija Arola, Aikuiskoulutuskeskus Kouvola.

Päivän viimeisestä esityksestä vastasivat opintojen ohjauksen päällikkö Mari Trinidad (kuvassa oikealla) ja suunnittelija Elina Hannikainen-Himanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. He puhuivat teemasta opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluissa (ESR-osarahoitteinen OHO-hanke).

(kuva: Erja Mölsä)

 

 


Teksti ja kuvat:
Tuija Närhi, verkkotiedottaja