- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Maakunnalliset LUMO-ohjelmat ovat apuna luontokadon torjumisessa
Maakunnallisten LUMO-ohjelmien laadinta on alkanut Priodiversity LIFE -hankkeen rahoituksen turvin seitsemässä maakunnassa: Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. LUMO-ohjelmien tavoite on luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ja kehityssuunnan kääntäminen positiiviseksi maakunnan tasolla. Ohjelmia laaditaan kolmen seuraavan vuoden aikana yhteistyössä maakuntien keskeisten sidosryhmien kanssa, maakuntien erityispiirteet huomioiden.
LUMO-ohjelmat ovat uuden luonnonsuojelulain (2023) mukaisia, kansalliseen luonnon monimuotoisuuden strategiaan liittyviä, alueellisia luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmia. LUMO-ohjelmien tavoitteena on edistää maakunnallista monimuotoisuustyötä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. LUMO-ohjelmia laaditaan myös muissa kuin Priodiversity LIFE -hankkeen maakunnissa. Kukin maakunta vastaa oman LUMO-ohjelmansa sisällöstä.
Luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseksi LUMO-työhön kutsutaan mukaan koko maakunta. LUMO-ohjelmia on jo nyt valmisteltu sidosryhmäyhteistyössä, ja työtä jatketaan entistä laajemmalla kokoonpanolla mm. alueellisissa työpajoissa sekä tilaisuuksissa. LUMO-ohjelmien tavoitteena on kasvattaa ymmärrystä ja arvostusta oman maakunnan luonnon monimuotoisuutta kohtaan sekä innostaa maanomistajia ja uusia toimijoita mukaan luonnon monimuotoisuuden edistämistyöhön.
”LUMO-ohjelmat ovat hyvä väline alueellisen yhteistyön syventämiseen ja entistä vaikuttavampiin toimenpiteisiin luonnon tilan parantamiseksi. Tärkeää on myös eri alueiden LUMO-ohjelmien välinen tiedonvaihto ja kustannustehokas valmistelu, minkä Priodiversity LIFE -hanke mahdollistaa”, kertoo ympäristöneuvos Päivi Gummerus-Rautiainen ympäristöministeriöstä.
Lue lisää
Maakunnalliset LUMO-ohjelmat avuksi luontokadon torjumiseen (sttinfo.fi)
- Julkaisupäivä
- 9.4.2025
Päivitetty: 09.04.2025