Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Kaakkois-Suomessa on paljon ympäristöluvanvaraisia toimijoita (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen toimialueella oli vuonna 2023 luvanvaraisia valvottavia toimijoita 234. Suurteollisuus on pääsääntöisesti sijoittunut Suomenlahden rannikolle sekä suurten vesistöjen, Kymijoen ja Saimaan rannoille. Kaakkois-Suomessa suurimpia ympäristöongelmia ovat olleet sisävesien ja rannikkoalueiden rehevöityminen, maaperän ja pohjavesien pilaantuminen sekä meluhaitat.  

Ylhäältä dronella kuvattu turvesuomaisema.
Turvetuotantoalue. Kuva: Timo Laine.

Ympäristöluvanvaraisia, ilmoituksenvaraisia ja rekisteröitäviä toimintoja valvotaan säännöllisin määräaikaistarkastuksin. Tarkastuskohteet ja -tiheys määritellään ympäristöriskien arvioinnin perusteella.

− Vuonna 2023 ympäristönsuojelulain mukaisia tarkastuskäyntejä kirjattiin 108, joista määräaikaistarkastuksia oli 68. Vuodelle 2024 tarkastuksia on suunniteltu tehtävän 79, kertoo ympäristönsuojelupäällikkö Juha Rantala Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ympäristövastuuyksiköstä.

− Tarkastuksissa käydään läpi toimijan lupamääräysten toteutumista ja selvitetään häiriötilanteita ja laitosten toimintaa koskevia valituksia. Lisäksi toiminnanharjoittajille tiedotetaan ajankohtaisista lainsäädännön ja hallinnon asioista, Rantala jatkaa.

Suurteollisuus sijoittuu pääosin vesistöjen rannoille

Kaakkois-Suomessa on merkittävä sellu- ja paperiteollisuuskeskittymä. Tehtaiden yhteydessä on suuria energiantuotantoyksiköitä ja lisäksi alueella on puunjalostusteollisuutta palvelevaa kemianteollisuutta. Suurteollisuus on pääsääntöisesti sijoittunut Suomenlahden rannikolle sekä suurten vesistöjen, Kymijoen ja Saimaan rannoille.

Kotkan ja Haminan satamissa on paljon kemikaali- ja polttoainevarastoja, ja alueella on kaksi merkittävää toimivaa lentoasemaa. Isojen teollisten toimijoiden lisäksi mukana on myös runsaasti jätteenkäsittelylaitoksia ja turvetuotantoa sekä muun muassa eläinsuojia ja kalankasvatusta.

Kaikkiaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa on luvanvaraisia valvottavia toimijoita 234. Määrä on viime vuosina pienentynyt jonkin verran lähinnä turvetuotannon vähentyessä.

Pilaantumisen ehkäisy, kiertotalous ja hiilineutraalius ovat keskeisiä teemoja valvonnassa

Kaakkois-Suomessa suurimpia ympäristöongelmia ovat olleet sisävesien ja rannikkoalueiden rehevöityminen, maaperän ja pohjavesien pilaantuminen sekä meluhaitat. Ympäristöongelmiin puututaan sekä ennakko- että jälkivalvonnan keinoin. Valvonnan ohjenuorana ovat ympäristölainsäädäntö sekä viranomaisten luvat ja määräykset. Pilaantumisen ehkäisyn lisäksi kiertotalous ja hiilineutraalius ovat keskeisiä ajankohtaisia teemoja valvonnassa.

Lisätietoja:

Juha Rantala
ympäristönsuojelupäällikkö
juha.rantala(at)ely-keskus.fi, p. 0295 029 277