- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Aktiivinen Kaakkois-Suomen kulttuurin ja luovan talouden verkosto edistää kasvua tiivistämällä monialaista yhteistyötä (Kaakkois-Suomi)
Kaakkois-Suomen kulttuurin edistämisen ja luovan talouden verkosto kokoontui etätapahtumaan 14.11.2024 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen johdolla. Tilaisuudessa kuultiin kulttuurin edistämisen ja luovan talouden tulostavoitteista ja toimenpiteistä, ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Luova verkko -hankkeen kuulumisia Taiteen edistämiskeskuksesta. Keskeinen osa päivän ohjelmaa oli Luovan areenan keskustelufoorumi, jossa käsiteltiin Energiaa luovuudesta 2030 -strategian mukaista toimintasuunnitelmaa.
Luovan areenan keskustelufoorumissa esillä konkreettisia toimia
Luovan areenan keskustelufoorumissa Kaakkois-Suomen Energiaa luovuudesta 2030 -strategian mukaista toimintasuunnitelmaa esittelivät Kaakkois-Suomen korkeakoulun edustajat: lehtori Petri Katajarinne Humanistisesta ammattikorkeakoulusta, kehittämisasiantuntija Eija Mustonen LAB-ammattikorkeakoulusta, Luovan talouden tutkimusyksiyksikön johtaja Ari Utriainen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta ja tohtoriopiskelija Kati Albrecht LUT-yliopistosta. Palautetta toiminnasta antoivat oppilaitosten, yritysten ja julkisen sektorin edustajat.
Kulttuurin ja luovan talouden yrittäjyyden edistämisen teemassa painotettiin pienten yritysten yhteisyrittäjyyttä, kumppanuutta ja voimien yhdistämistä. VTT Datan alueluvuilla halutaan tunnistaa lisää klustereita ja ottaa alueen data käyttöön vahvemmin elinkeinon osa-alueiden havaitsemista varten. Kehittämistyötä on laajennettu, esimerkiksi Skinnarilan kampuksella on hyvät mahdollisuudet kehittää kuvataiteilijoiden monialaista osaamista panostamalla muun muassa yhdyskuntataiteeseen. Think Track Hacathon -haastetapahtumaa opiskelijoille jatketaan vuosittaisena tapahtumana. Verkostoidutaan globaalisti ja paikallisesti. EU-projekteja on paljon. Yrityksiä lähestytään yhdessä, jotta toiminta olisi mahdollisimman tehokasta.
Kulttuurin edistäminen, kulttuurimatkailu ja yrittäjyys -teemassa esille nousivat muun muassa matkailuyrittäjyys ja kansainvälisyys. Isot ja kansainväliset kulttuuritapahtumat kehittävät matkailuyrittäjyyttä. Nuoria kiinnostaa luovat alat, jotka mahdollistavat itsensä toteuttamista. Kansainvälisiin opiskelijoihin kannattaa panostaa, ja kulttuuri vahvistaa hyvää pito- ja vetovoimaa. Laajat kansainväliset ja monialaiset yhteistyöhankkeet ovat tärkeitä. Tekoäly tehostaa ideoiden syntymistä ja ajattelua.
Verkostotyö jatkuu vahvana
Kulttuurin ja luovan talouden verkoston konkreettisia toimenpiteitä ja tulossopimustavoitteita ovat:
- Alueen yritysten kasvun ja työllistämisen edellytysten vahvistaminen.
- Alueellisesti ja valtakunnallisesti vaikuttava verkosto- ja kumppanuusyhteistyö.
- Yritysten, korkeakoulujen ja muiden innovaatiotoimijoiden välisen yhteistyön vahvistaminen TKI-toiminnassa.
Verkosto jatkaa kulttuurin edistämisen ja luovan talouden ekosysteemin kehittämistä Kaakkois-Suomessa hyviä käytäntöjä jakamalla, tarjoamalla koulutusta ja neuvontaa, kehittämällä yritysten yhteistyötä ja tukemalla uusien kumppanuuksien löytymistä Energiaa luovuudesta 2030 -strategian ja toimintasuunnitelman mukaisesti. Kaakkois-Suomen luovien alojen verkostossa on noin 40 organisaatiota ja yli 100 henkilöä. Vuonna 2024 järjestettiin noin 40 tapahtumaa. Tapahtumiin sisältyi myös 1.10.–30.11.2024 Hyvä työelämä -oppimisverkostokokonaisuus (työelämäyhteistyö ja kasvu), jonka toteuttivat ylialueellisena yhteistyönä Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon ELY-keskukset.
Kulttuuripoliittinen selonteko linjaa taiteen ja kulttuurin kehittämisen tulevaisuudenkuvan Suomessa
Hallitus antaa vuoden loppuun mennessä eduskunnalle kulttuuripoliittisen selonteon, joka luo kunnianhimoisen tulevaisuuskuvan Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteiselle kehittämiselle. Selonteossa määritellään keskeiset toimet tavoitteiden saavuttamiseksi, ja sen käsikirjoitus on laadittu asiantuntijatyöryhmän johdolla. Prosessin aikana on kuultu laajasti sidosryhmiä ja kansalaisia.
Selonteon toteuttamiseksi laaditaan erillinen toimenpidesuunnitelma eduskunnan kannanoton jälkeen. Visioluonnoksen mukaan taide ja kulttuuri vahvistavat ja yhdistävät Suomea 2040-luvulla, edistäen kestävää ja inhimillistä tulevaisuutta sekä tuottaen laaja-alaista sivistystä, hyvinvointia ja arvoa yhteistyössä muiden politiikan alojen kanssa.
Säästöt ja uusi rahoitus taiteen, kulttuurin ja luovien alojen tukemiseksi
Taiteen ja kulttuurin rahoitukseen kohdistetaan 17,3 miljoonan euron säästöt. Näistä 10,8 miljoonaa euroa vähennetään esittävän taiteen ja museoiden valtionosuuksista sekä 6,5 miljoonaa euroa taiteen ja kulttuurin edistämisen valtionavustuksista.
Samanaikaisesti luoville aloille suunnataan yhteensä 9 miljoonan euron uusi rahoitusinstrumentti osana tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitusta, joka myönnetään Business Finlandin kautta. Tämä rahoitus on kaikkien alan toimijoiden haettavissa ja käytettävissä vaikuttavaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä kasvun vahvistamiseen.
Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen vahvistuu ESR+-teemahankkeilla
Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen on yksi valtakunnallisista ESR+-teemoista vuosina 2021–2027. Teemassa rahoitetaan hankkeita, jotka vahvistavat luovia aloja, luovaa taloutta sekä taide- ja kulttuurialan osaamista. Tavoitteena on lisätä uutta osaamista työelämään ja monipuolistaa elinkeinorakennetta.
Hankkeisiin on varattu yhteensä 13,6 miljoonaa euroa. Ensimmäisen kierroksen hankkeet käynnistyivät alkuvuonna 2024, ja niihin on myönnetty 4,9 miljoonaa euroa. Seuraava kierros on suunnitteilla alkuvuodelle 2025. Hankkeiden rahoituksesta vastaa Hämeen ELY-keskus, ja koordinaatiohankkeena toimii Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko.
Lisätietoa Kaakkois-Suomen kulttuurin edistämisen ja luovan talouden verkostosta ja sen toiminnasta ja tavoitteista sivulla:
Kulttuuri ja luova talous – Kaakkois-Suomi (ely-keskus.fi).
Lisätietoja:
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Ritva Kaikkonen, kehittämispäällikkö
ritva.kaikkonen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 029 051
- Julkaisupäivä
- 5.12.2024