Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Luonnonvara- ja biotalouspäivät pidettiin Lappeenrannassa kestävän kasvun teemalla (Kaakkois-Suomi)

Maa- ja metsätalousministeriö ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus järjestivät Luonnonvara- ja biotalouspäivät 2023 LUT-yliopistolla Lappeenrannassa 20.–21.9.2023. Päivien teema oli kestävä kasvu. Päiviin sisältyi seminaaripäivä ja retkipäivä, jonka aikana oli mahdollisuus osallistua jollekin kolmesta eri teemaisesta retkestä: kalat ja vesistöt, osaamisesta menestystä (ruokateema) ja metsäteollisuus ja vesistöt.

Yleisöä ja puhuja auditoriossa.LUT-yliopiston Viipuri-saliin kokoontui noin 150 seminaariosallistujaa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Satu Mäkelä ja ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Visa Niittyniemi toivottivat osallistujat tervetulleiksi Kaakkois-Suomeen. ”Alueemme tarjoaa kestävän kasvun mahdollisuuksia, loistavaa luontoa ja karjalaista vieraanvaraisuutta kaikille vierailemme sekä näillä päivillä että jatkossa!”, Satu Mäkelä sanoi.

Seminaarissa kuultiin myös maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin videotervehdys ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion avauspuheenvuoro. Ministeri Essayah totesi bio- ja kiertotalousratkaisujen tuovan hyvinvointia koko Suomelle. Hän myös painotti, että kestävään kasvuun liittyviä kilpailuetuja on Suomessa paljon. Kansliapäällikkö Husu-Kallio toivoi päiviltä monipuolista poikkihallinnollista vuorovaikutusta. Hän totesi, että viranomaistyö on erittäin vahva yhteiskuntamme tukijalka.

Seminaarissa kuultiin monipuolinen kattaus mielenkiintoisia alustuksia teemaan liittyen ja käytiin hyvää keskustelua. Aiheita olivat muun muassa puhdas energia, uudet metsäteollisuuden tuotteet, monitavoitteisen metsien hoidon ja käytön haasteet, kestävä maatalous ja maaperän hiilensidonta, kestävää kasvua kalankasvatuksella ja kestävä ruoka.

Maastopäivässä käytiin yrityskäynneillä sekä tutustuttiin kalatalouden, monimuotoisuuden ja kulttuurihistorian näkökulmasta arvokkaisiin Hiitolanjoen kunnostettuihin koskiin. Luonnonvara- ja biotalouspäivien ”Osaamisesta menestystä” -retkellä vierailtiin menestyvissä ruoka-alan yrityksissä ja kuultiin alan kehittämistyöstä Kaakkois-Suomessa. Saimaan ammattiopistolla Sampossa tutustuttiin elintarvikealan koulutukseen ja toimivaan yritysyhteistyöhön.

Neljä henkilöä seisoo vierekkäin hymyillen.
Visa Niittyniemi, maakuntajohtaja Satu Sikanen, Jaana Husu-Kallio ja Satu Mäkelä.

 

Neljä henkilöä istumassa vierekkäin keskustelutilaisuudessa.

Seminaarin lopuksi puhujia kokoontui Erätauko-keskusteluun, joka auttoi syventämään ymmärrystä kestävän kasvun merkityksestä.

 

Ihmisiä seisoo opastaulujen edessä syksyisessä luonnossa.

Hiitolanjoen Kangaskoskella tutustuttiin alueen mielenkiintoiseen historiaan, Kangaskosken tehtaan mobiilipolkuun ja ihailtiin kosken kuohuja alkavan ruskan väreissä.

 

Ihmisjoukko seisoo joen vierellä.

Retkipäivän osallistujia Hiitolanjoen Lahnasenkoskella, joka on monipuolinen ja tärkeä luontomatkailukohde.

 

Lisätietoja:

Luonnonvara- ja biotalouspäivät 2023: Kestävä kasvu ohjaa tulevia vuosia (mmm.fi)