Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Sambia tarjoaa suomalaisille yrityksille paljon mahdollisuuksia – Afrikan markkinat vaativat yrityksiltä rohkeutta ja uutta ajattelua

Sambia on eteläisessä Afrikassa sijaitseva sisämaa, missä asuu 18 miljoonaa ihmistä. Sen pääkaupunki Lusaka on yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista eteläisessä Afrikassa. Yli puolet väestöstä on alle 25-vuotiaita.

Maan vuosi sitten valittu uusi presidentti Hakainde Hichilema pyrkii hallituksensa kanssa uudistamaan maata ja avaamaan sitä ulkomaisille sijoittajille ja helpottamaan ulkomaisten yritysten toimintaympäristöä.

Jenni Kiilholma Suomen suurlähetystöstä Pretoriasta ja Satakunnan ELY-keskuksen Team Finland koordinaattori Carita Vastinesluoma (oik.) jututtivat kahta paikallista suurviljelijää AgriTech Expo Zambia -messuilla huhtikuussa.

Sambia on vakaa maa, jossa aina vuoden 1964 itsenäistymisen jälkeen on demokraattisesti vaaleilla valittu poliittinen johto. Se luo hyvän pohjan ulkomaisille yrityksille asettua ja luoda pitkällisiä liiketoimintasuunnitelmia.

Sambian kautta ulkomaisilla yrityksillä on lisäksi helpotettu pääsy kahdeksaan Sambiaa ympäröivän maan markkinoille. Erityisesti naapurimaassa Kongon demokraattisessa tasavallassa on avautumassa uudet markkinat erilaisille tuontituotteille.

Suomen ensimmäinen Afrikka-strategia haluaa aitoja liikekumppanuuksia

Suomen ulkoministeriön johdolla laadittiin viime vuonna ensimmäinen Afrikka-strategia. Strategiassa Suomi kehittää tiiviimpiä taloudellisia suhteita ja kumppanuuksia. Kehitysavun aika on ohi.

Sambiassa Suomi tunnetaan kaivossektorilla, joka muodostaa yli 70 % koko maan viennistä ja 10 % BKT:sta. Kaivoksissa halutaan siirtyä ympäristöystävällisiin tekniikoihin ja vihreisiin valintoihin. Tässä suomalaisilla on paljon tarjottavaa. Suomalaisille yrityksille on tarjolla markkinoita myös metsäsektorilla, koulutuksessa, kiertotaloudessa ja energiasektorilla.

Maata kunnianhimoisesti uudistava presidentti on perustanut myös uuden vihreän talouden ja ympäristön ministeriön, jonka ministeri yhdessä sambialaisten yritysten kanssa vieraili Suomessa kesäkuussa. Sambialaisilla on aito halua tehdä yhteistyötä suomalaisten kanssa.

ihmisiä seminaaripöydissä
Finnish Week of Business -tilaisuus alkamassa Sambiassa huhtikuussa.

Miten suomalaiset yritykset pääsevät liikkeelle Sambiassa?

Suomen ulkoministeriön rahoittama AGS-projekti (Accelerated Growth for SMEs in Zambia Programme) auttaa Sambiasta kiinnostuneita suomalaisia yrityksiä pääsemään kiinni maan markkinoista. Projektissa yrityksille tarjotaan mm. markkinatutkimusta, vierailuja, asiantuntijapalveluita ja verkostoitumista. Projektin nettisivuilta pääsee tutustumaan AGS-projektiin tarkemmin. Se on luotettava ja helppo tapa saada ensikontakti Sambiaan.

Suomen ulkoministeriö tukee kehittyvissä maissa kuten Sambiassa toimivia yrityksiä niiden hankkeissa ja markkinatutkimuksissa. Finnpartnershipin liikekumppanuusohjelmasta saa lisätietoa organisaation nettisivuilta. Myös ELY-keskuksilla ja Business Finlandilla on tähän sopivia rahoitusinstrumentteja. Yrityksesi voi jättää yhteydenottopyynnön Team Finland -toimijoille verkkosivun kautta. Ohjaamme yhteydenoton oikealle asiantuntijalle. Yhteydenottoihin vastataan kahden päivän kuluesssa.

ELY-keskuksen Sambiaan perehtynyt Team Finland -koordinaattori Carita Vastinesluoma antaa erittäin mielellään myös lisätietoa Sambian mahdollisuuksista kiinnostuneille yrityksille. Samalla yritykset saavat tietoa myös eri rahoitusinstrumenteista, kun ne miettivät uusille markkinoille lähtöä.

Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori
Carita Vastinesluoma
Satakunnan ELY-keskus
[email protected]
Puh. 0295 022 109