Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Rakennetukien kesäpäivillä 7.9.6.2022 tutustuttiin Uudenmaan monipuoliseen maaseutuun

Maaseutuverkostopalvelut, Ruokavirasto ja Uudenmaan ELY-keskus järjestivät perinteiset rakennetukien kesäpäivät viime viikolla. Kesäpäivissä on kiertävä järjestämisvastuu, ja nyt oli Uudenmaan vuoro järjestää tapaaminen. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1999 lähtien, mutta koronan takia näiden kesäpäivien ohjelmaa jouduttiin siirtämään useamman kerran ja järjestelyihin meni lopulta lähes kolme vuotta. Sitäkin mieluisampaa oli satapäisen osallistujajoukon tavata toisensa kesäpäivillä!

Osallistujina oli neuvontajärjestöjen neuvojia, rahalaitosten edustajia, maa- ja metsätalousministeriön ja Ruokaviraston edustajia sekä ELY-keskusten rakennetukikäsittelijöitä, maksuvastaavia ja maksatuspäälliköitä ympäri Suomea.

Ohjelmassa oli ensimmäisenä iltana 7.6. vierailu Valion Pitäjänmäen tehtaalle. Varsinaisen retkipäivänä 8.6. vierailtiin Nesteen Kilpilahden tuotantolaitoksella, Bosgårdin luomulihatilalla sekä Malmgårdin kartanossa, jossa käytiin linnakierroksella ja kuultiin panimon ja tilan toiminnasta. Retkipäivän päätteeksi ohjelma jatkui Pasilan virastokeskuksessa, jossa oli muun muassa Uudenmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Petri Knaapisen puheenvuoro ja asiantuntijatapaamiset. Kolmantena päivänä 9.6. virastokeskuksessa oli vielä seminaaripäivä, jota tervehti videon välityksellä myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Lisäksi kuultiin puheenvuoroja elintarvikehuoltovarmuudesta, Suomen maatalouden näkymistä ja biokaasusta. Yrittäjänäkökulmaa tilaisuuteen toivat Keravalle uudenlaista vertikaalikasvihuonetta rakentava kasvihuoneviljelijä Robert Jordas sekä porvoolainen hevostalousyrittäjä Riitta Lahtela-Mällinen.

Kuvassa osallistujat seisovat ulkona juttelemassa.Osallistujat yöpyivät hotellissa Pasilan Triplassa.


Valion Pitäjänmäen tehtaan vierailulla.
 

Kuva esittää osallistujia istumassa pöydissä.
Valion Pitäjänmäen tehtaan vierailulla.
 

Ihmiset seisovat ulkona pienissä ryhmissä keskustelemassa.
Nesteen jalostamolla Kilpilahdessa.
 

Kuvassa on lehmiä.Bosgårdin charolaiskarjaa.
 

Ihmiset seisovat puoliringissä kuuntelemassa isäntää.
Bosgårdin kartanon isäntä Aarne Schildt kertoi tilan luonnonlaitumista.
​​​​​​

Kuva otettu kaukaa, ihmiset seisovat linnan edessä.
Malmgårdin linna.
 

Kuva on linnan sisältä, ihmiset kuuntelevat kreiviä.
Linnaa esitteli kreivi Henrik Creutz, joka edustaa veljensä kanssa kartanon 13. omistajasukupolvea.
 

​​​​​​​Ihmiset istuvat seminaaritilassa.
Seminaaripäivä Pasilassa. ​​​​​​​

 

Teksti ja kuvat: Katri Laitinen