Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Kevättulvat: Vedenpinnat ovat paikoin nopeassa nousussa Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Kevättulvat ovat alkaneet Pirkanmaalla. Maakunnan eteläosissa on jo päästy tulvakorkeuksiin etenkin peltovaltaisilla alueilla, ja suurin tulvahuippu saavutetaan jo tällä viikolla. Pohjois-Pirkanmaalla vedenpinnat ovat lähteneet nopeaan nousuun, ja järvestä riippuen tulvahuippu ajoittuu huhtikuun lopusta toukokuun loppuun saakka. Suurimmilla järvillä, kuten Iso-Tarjannevedellä ja Iso-Längelmävedellä, tulva on saavuttamassa huippunsa vasta toukokuun toisella puoliskolla.


Kuva Diar Isid

Tulvavahinkojen riskistä ennustetaan korkeaa, jos sää muuttuu sateiseksi. Pahimmillaan tulva voi kastella paikallisia teitä sekä rantasaunoja ja -mökkejä. Tulvan lopullisen suuruuden ratkaisee tulevien päivien sää. Toistaiseksi on ollut poutaista ja yölämpötilat ovat käyneet miinuksen puolella, mikä vähentää tulvariskiä.

Säännöstelyllä vähennetään tulvariskiä

Säännöstellyillä järvillä vedenkorkeuksia on laskettu talven mittaan, jotta järvissä olisi tilaa kevään sulamisvesille.

Viime päivien sulaminen on tulee nostamaan myös säännösteltyjen järvien vedenpintoja. Pirkanmaan suurten säännösteltyjen järvien avulla voidaan vaikuttaa merkittävästi Kokemäenjoen tulvahuipun suuruuteen. Pirkanmaan suurimmat säännösteltävät järvet ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi.

- Lähipäivinä ja -viikkoina tilanne järvillä voi vaihdella paljon, koska säännöstelyjen järvien juoksutuksia säädellään Kokemäenjoen tulvatilanne huomioon ottaen. Toistaiseksi vedenkorkeuksia on pidetty etenkin Näsijärvessä, Kyrösjärvessä ja myös Vanajavedellä alhaisina, jotta ne ottaisivat mahdollisimman tehokkaasti tulvavesiä vastaan. Sulamisvesiä vielä riittää pitkälle kesäkuun alkuun ja siksi säännösteltyjen järvien vedenpinnat tulevat nousemaan tavanomaisille korkeuksille kesään mennessä, kertoo vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lumimäärä näkyy säännöstelemättömissä järvissä

Itä-Pirkanmaalla lumimäärät ovat olleet huomattavasti tavanomaista suurempia. Tästä johtuen myös tulvakorkeudet voivat olla tänä keväänä erityisen korkeita Iso-Längelmävedellä ja muilla alueen järvillä. Vedenkorkeudet suurissa, säännöstelemättömissä järvissä pysyvät siksi korkeina pitkälle kesään etenkin Längelmäveden ja Hauhon reiteillä. Pitkittynyt tulvatilanne on mahdollinen myös esimerkiksi Keurusselällä ja Iso-Tarjannejärvellä Pohjois-Pirkanmaalla.

Lisätietoa

Edessä voi olla pahin tulvakevät vuosikymmeniin Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä (ely-keskus.fi)

Vesitilanne ja ennusteet (vesi.fi)

Vesistöjen vedenkorkeudet Pirkanmaalla (ymparisto.fi)