Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Tuet tuvaavat kotimaisen ruuan riittävyyden ja kehittävät maaseudun palveluja

Maatalouden ja maaseudun rahoitusta maksettiin Suomessa yhteensä noin kaksi miljardia euroa vuonna 2019. Tästä summasta EU-rahoitusta on noin 42 %. Ruokavirasto on julkaissut tiedot vuonna 2019 maksetuista EU-tuista verkkopalvelussaan.Kahden miljardin euron summasta valtaosa oli viljelijätukia, joita maksettiin 1,8 miljardia euroa. Viljelijätuilla turvataan kotimainen ruoantuotanto ja se, että Suomesta ei ruoka lopu poikkeuksellisissakaan tilanteissa.

Investoinnit luovat työpaikkoja ja vaikutuksia aluetalouteen

Maaseudun ja maatalouden tuet ovat aluetaloudellisesti huomattavia ja vaikuttavat merkittävästi maakuntien ja kuntien talouteen. Eniten maatalouden ja maaseudun rahoitusta maksettiin Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin sekä Varsinais-Suomeen (yhteensä 34 prosenttia rahoituksesta). Näissä maakunnissa on myös suurin osa Suomen maatiloista.

Rahoituspäätökset tehdään alueilla 

Rahoituspäätökset tehdään pääasiassa kunnissa  ja ELY-keskuksissa. Ruokavirasto maksaa tuet kuntien ja ELY-keskusten päätösten mukaisesti. Markkinatuet, kuten koulumaito- ja hedelmätuet, myöntää Ruokavirasto.

Tuensaajia vuonna 2019 oli yhteensä 58 025. Tuensaajista noin 90 prosenttia on maatiloja.

Lue lisää:

Tuet turvaavat kotimaisen ruuan riittävyyden ja kehittävät maaseudun palveluja (Maa-ja metsätalousministeriön tiedote 25.3.2020)

EU-tukitietojen verkkopalvelu (ruokavirasto.fi)