Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Tenojoen lupakauppa pyritään avaamaan maanantaina 20.4., jos olosuhteet sen sallivat (Lappi)

Monilla varmasti mielessä pyörii, että milloin Tenon lupakauppa aukeaa ja miten korona vaikuttaa siihen ja ensi kesän kalastukseen.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lupahinnoista (sisältää muutakin kuin lupahinnat, mm. vyöhykejaottelun) on juuri valmistumassa sekä Suomen MMM:n ja Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriön välinen pöytäkirja poikkeuksista kalastussääntöön.  

Valmiuslainsäädännön voimassaolo ja laajuus tuovat tietenkin omat lisänsä kokonaisuuteen, mutta niiden vaikutuksesta ja kestosta ei ole vielä täyttä varmuutta.

Suomi ja Norja ovat nyt sopineet, että Tenojoen lupakaupat pyritään avaamaan maanantaina 20.4.2020,  mikäli olosuhteet sen sallivat. Asiasta tiedotetaan lisää viimeistään pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Paljon on myös kysytty, että miten nämä erityisen kalastuslupakiintiön luvat tulevat varattavaksi tänä kesänä. Varauskäytäntöihin on tulossa muutoksia, mutta kaikki ei ole vielä valmista. Siihen liittyen on myös hyvä muistaa, että luvanmyynnistä vastaa Lapin ELY-keskus. Lainsäätäjän tarkoitus on ollut, että nämä Tenojoen kalastussopimuksen voimaansaattamislain (176/2017) 12 §:n mukaiset erityisen kalastuslupakiintiön luvat on tarkoitettu ulkopaikkakuntalaisille kalastusoikeuden haltijoille.

Kalastajan majatalo lopettaa lupien välittämisen asiakkaille. Karigasniemellä uudeksi lupapisteeksi tulee kylätalo Saivu. Suuret kiitokset Kalastajan majatalolle pitkäaikaisesta ja erinomaisesta yhteistyöstä Lapin ELY-keskuksen luvanmyynnin kanssa.

Lisätietoja:
kalatalousasiantuntija Kare Koivisto p. 0400 211 898
kare.koivisto(at)ely-keskus.fi