Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Saimaarium – elämyksiä, tutkimusta ja innovaatioita järviluonnosta (Kaakkois-Suomi)

Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry on aloittanut puolitoista vuotta sitten maaseuturahaston tuella Saimaan menestystarinoista vetovoimaa maaseudun matkailuun -hankkeen, jonka lähtökohtana on vahvistaa Saimaata matkailubrändinä. Yhtenä tavoitteena oli koota Saimaata esittelevä laadukas, ympärivuotinen näyttely, ja sellainen on nyt avattu Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin yhteyteen Lappeenrannan Satamatielle.

Saimaan menestystarinoista vetovoimaa maaseudun matkailuun -hankkeen juliste, vieressä Esa Kilkki.Näyttelyn ja koko Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin avajaisia vietettiin heinäkuun lopussa eli muutama kuukausi suunniteltua myöhemmin, sillä koronan vaikutukset ulottuivat myös näyttelytoimintaan. Viivästyksestä huolimatta näyttelyteknikko Esa Kilkki on tyytyväinen, että näyttely saatiin avattua vielä sesonkiaikana, vaikka ötökkäluupit ja virtuaalilasit oli jätettävä varastoon odottamaan parempia aikoja. Hankkeen ylläpitämässä näyttelyssä voi tutustua Saimaan luontoon kuvien, videoiden ja kosketusnäyttöjen avulla. Samassa yhteydessä toimii myös Saimaa Geopark -opastuskeskus. Ilmaisen näyttelyn lisäksi tilassa on maksullinen Saimaarium-näyttelyosuus, jossa voi seurata akvaariossa uivia järvikaloja, ihastella Halla-norppaa ja omaksua ajankohtaista tietoa ympäristöasioista.

– Näyttely on saanut todella hyvän vastaanoton. Ensimmäisen viikon aikana koko näyttelytilassa on käynyt yli 1000 ihmistä ja ikärakenne on ollut vauvasta vaariin. Kävijät ovat kertoneet odottaneensa tällaista tietopakettia Saimaasta, kertoo hankkeen projektipäällikkö Laura Blomqvist.

Kiertävä näyttely kaikkien ulottuville

Kosketusnäyttöjä aulatilassa.

Satamatien näyttelyn lisäksi hanke tekee Saimaata tunnetuksi siirrettävän mobiilinäyttelyn avulla. Interaktiivisessa näyttelyssä pääsee kurkistamaan Saimaalle mm. 360-kuvien, ongintapelin sekä mikroskooppien avulla. Kosketusnäytöltä voi lisäksi tutkailla Etelä-Karjalan ulkoilureittejä.

Mobiilinäyttely oli tarkoitus viedä maakunnan kesätapahtumiin, mutta poikkeuskesän vuoksi näyttely vierailee nyt kuntien kirjastoissa. Tarkoitus on kiertää kaikki Etelä-Karjalan kunnat ensi kevääseen mennessä; aikataulu tulee syksyn aikana hankkeen kotisivuille ja Facebookiin. Mobiilinäyttelyssä kävijät pääsevät kertomaan omista mielipaikoistaan Saimaalla mutta myös huolipaikoistaan, joissa voidaan mahdollisesti järjestää kunnostustalkoot hankkeen toimesta.  

– Mieli- ja huolipiste on ollut suosittu, monet innostuvat muistelemaan Saimaata, kertoo Blomqvist. Mutta myös huolipaikkoja on tuotu esiin.

Veistöä kunnostetaan rankanippujen avulla.

Taipalsaaren Kattelussaaressa hanke järjesti yhteistyössä Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin kanssa talkoot, jossa toteutettiin biopuhdistamo rankanippujen avulla. Ojaan asennetut rankaniput alkavat nopeasti parantaa veden tilaa. Uppopuun vettä puhdistava mekanismi perustuu puupinnoille kehittyvän päällyskasvuston ravintoketjuvaikutuksiin; toisin sanoen uppopuu toimii ruokapöytänä monimuotoiselle eliöstölle, jolloin ravinteet siirtyvät vedestä eliöiden ja kasvien biomassaan. Samalla vesistöjen kala- ja rapukannat paranevat ja hiiltä varastoituu jopa vuosituhansiksi. Rangat saatiin paikalliselta maanomistajalta. Projektipäällikkö Blomqvist kertoo, että ohiajavat pysähtyivät katsomaan, mitä täällä tapahtuu ja kertoivat uusista, sopivista kohteista.

Hankkeessa siis levitetään myös uusinta tutkimustietoa vesienpuhdistuksesta ja järvikunnostuksesta muun muassa tällaisten demonstraatiotapahtumien avulla. Tarkoitus on koota yhteen kyläläisiä, maanomistajia ja osakaskuntia kunnostamaan yhdessä yhteisiä vesistöjä. Muutamien demonstraatioiden perusteella kiinnostusta tällaiseen toimintaan näyttää olevan.  

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on myöntänyt Saimaan menestystarinoista vetovoimaa maaseudun matkailuun -hankkeelle EU:n maaseuturahaston tukea. Hankkeen toteutusaika päättyy 31.3.2021.

Teksti: Marjukka Hermonen, asiantuntija, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kuvat: Saimaan menestystarinoista vetovoimaa maaseudun matkailuun-hanke ja Marjukka Hermonen (näyttelyteknikko Esa Kilkki)