Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Pienin askelin kohti kaivattua arkea (Satakunta)

Kuluva vuosi on kurittanut yrittäjiä ennennäkemättömällä tavalla. Jututimme huhtikuussa Petras Cafen väkeä koronatilanteen ollessa pahimmillaan ja palasimme nyt kysymään mitä heille kuuluu poikkeuksellisen kevään jälkeen.

Petras Cafessa on hiljalleen palattu kohti arkea, mutta koronakeväästä toipuminen tulee kestämään vielä pitkään, kenties jopa vuosia yrittäjä Petra Onnelan arvion mukaan. Rajoitukset ovat kesän myötä hellittäneet, mutta normaaleista asiakasmääristä ollaan vielä kaukana.

-    Turistit ovat perinteisesti kovia herkuttelemaan, joten heidän pieni määränsä luonnollisesti tuntuu kassavirrassa etenkin näin kesällä. Lounasruokailulle ei myöskään ole vielä ollut kysyntää, sillä monet työskentelevät yhä etänä. Yleinen varovaisuus näkyy tietenkin kaiken kaikkiaan asiakasmäärissä, hän kertoo.

Kahvilan vakioasiakas Pekka Kuusenoja on noudattanut kevään turvamääräyksiä ja on iloinen päästyään jälleen rouvansa kanssa kahvilaherkkujen ääreen

Raskas kevät on vaatinut yrittäjltä venymistä äärimmilleen. Töitä on paiskittu välillä vuorokauden ympäri, eikä taistelua ole suinkaan vielä voitettu, päinvastoin.

- Kesälomat tuovat nyt haasteita, sillä kaikille ei pystytä ottamaan sijaisia, Onnela huokaa.
 

Sadepilvelläkin on hopeinen reunus

Pieniä auringonpilkahduksia mahtuu onneksi kriisinkin keskelle. Yksi lomautettu työntekijä on pystytty ottamaan takaisin töihin ja take away -palvelu on tuonut kahvilalle uusia asiakkaita.

- Superviikon peruuntumisesta huolimatta ihmisiä on ollut kuluneilla viikoilla enemmän liikkeellä. Elokuussa osallistumme jälleen Pinxtoviikkoon, jolloin kaupunki toivon mukaan vilisee herkuttelijoita iltamyöhään saakka, Onnela iloitsee.

-    On ollut myös ilahduttavaa huomata torimyyjien runsaslukuisuus ja sitä myötä vilkastunut kävelykatu, hän lisää.

Lisäksi yrittäjää ilahdutti kahvilan sijoitus Suomen parhaiden kahviloiden listauksessa. Petras Cafe ylsi hienosti sijalle kuusi.
 

Kehitteillä uusi myyntikanava

Petras Cafe haki kriisin alussa ELY-keskukselta tukea tilanneanalyysiin ja myöhemmin kehittämistoimenpiteeseen. Ensin mainitun avulla he lähtivät ulkopuolisen palveluntarjoajan avustuksella luomaan uutta myyntikanavaa, joka on vielä kehittämisvaiheessa.

- Odottelemme päätöstä kehittämishankehakemukseemme. Myönteisen päätöksen myötä pääsisimme etenemään projektissamme, Onnela kertoo toiveikkaana.

Majoitus- ja ravintola-alalle myönnettiin heinäkuussa liikevaihdon pienenemiseen perustuvaa joukkorahoitusta.

-    Joukkorahoitusta odotettiin todella kauan ja pieni hätäapu siitä saatiin. Olenkin pohtinut, olisiko sittenkin ollut kannattavampaa sulkea kahvila. Minulle on kuitenkin äärettömän tärkeää olla täällä ihanien työntekijöiden ja asiakkaiden ympäröimänä. Heistä olen saanut voimaa tässä vaikeassa tilanteessa, Onnela toteaa.

Seuraavaksi edessä on kustannustuen hakeminen. Petras Cafessa on jo perehdytty tuen ehtoihin ja hakuprosessiin, mutta ensin tehdään jälleen perusteelliset laskelmat.  

- Vähän tässä on sellainen fiilis, että aloittaisimme yrityksen aivan alusta, Onnela pohtii.
 

Vaikeat ajat synnyttävät myös positiivisia ilmiöitä

Positiivisuudestaan tunnettu yrittäjä haluaa kaikesta huolimatta nostaa esiin poikkeuksellisen kevään synnyttämiä hyviä ilmiöitä.

- Kevät on herättänyt meidät huomaamaan perheen kanssa vietetyn ajan tärkeyden ja ikääntyneistä huolehtimisen merkityksen. Tämä aika on varmasti myös ollut piristysruiske kotimaanmatkailulle. Kaikesta voi löytää jotain hyvää, kun vain katsoo tarkkaan, hän toteaa lopuksi.