Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Maatilakytkentäisten, maataloustuotteita jalostavien ja myyvien sekä maatalouden alkutuotannon yritysten koronarahoituksen haku jatkuu

Maaseudun yritysten ja maatalouden alkutuotannon väliaikaisten tukien haku jatkuu, vaikka muille yrityksille tarkoitetun ELY-keskuksen koronarahoituksen haku päättyi maanantaina 8.6. Maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaiset tuet on tarkoitettu koronapandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin. Väliaikaisia tukia voivat hakea maatilan yhteydessä muuta yritystoimintaa harjoittavat yrittäjät, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset sekä erikoistuneet alkutuotannon alan yritykset. Tukea haetaan Hyrrä-asiointipalvelussa ja päätökset tuen myöntämisestä tekevät ELY-keskukset.

Tähän mennessä lähes 700 yrittäjää on hakenut maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaista tukea. Näistä noin puolet on hakenut alkutuotannon alan yrityksille tarkoitettua tukea ja puolet maatilakytkentäisille ja maataloustuotteiden jalostus- ja myyntiyrityksille tarkoitettua tukea. Alkutuotannon väliaikaista tukea on haettu eniten Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Maaseudun yritysten väliaikaista tukea on haettu eniten Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa ja Hämeessä.

ELY-keskukset ovat myöntäneet tukea yli 200 yrittäjälle, yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Alkutuotannon väliaikaista tukea on myönnetty muun muassa maatiloille, jotka toimittavat lihajalosteita ravintoloille. Maaseutuyritysten väliaikaista tukea on myönnetty runsaasti matkailuyrityksille. Myös muutama maatilalla ravitallia pitävä yrittäjä on saanut tukea kevätkuukausien menoihin, jolloin ravikilpailuja ei järjestetty.

Ruokavirasto maksaa tuet sitä mukaa kuin myöntöpäätöksiä tehdään, muutaman päivän sisällä päätöksen tekemisestä. Väliaikaisiin tukiin on varattu 30 miljoonaa euroa, josta 25 miljoonaa euroa maatilakytkentäisille ja maataloustuotteiden jalostus- ja myyntiyrityksille ja 5 miljoonaa euroa alkutuotannon alan yrityksille.

Koronapandemiasta kärsineille yrityksille tarkoitettua yleistä kustannustukea koskeva lakiehdotus on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Lue lisää

Maatilakytkentäisten, maataloustuotteita jalostavien ja myyvien sekä maatalouden alkutuotannon yritysten koronarahoituksen haku jatkuu, Ruokaviraston tiedote, 10.6.2020