Navigointivalikko
Uutiset 2019

Tavolo Bianco Oy sai Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon 2019 (Keski-Suomi)

Vuoden 2019 Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto on myönnetty Tavolo Bianco Oy:lle Säynätsalon kunnantalon toiminnan elvyttämisestä ja brändäämisestä.

Tavolo Bianco Oy:n Harri Taskinen ja Heli Leinonkoski ovat rohkeasti ja taitavasti herättäneet henkiin rakennussuojelulailla suojellun Säynätsalon kunnantalon. Tavolo Bianco on kehittänyt kunnantalolle sen arvon mukaista, monipuolista uusiokäyttöä. Säynätsalo Town Hall tarjoaa upeat puitteet monenlaiselle toiminnalle, kansainvälisille residenssivieraille, näyttelyille, tapahtumille, konserteille ja seminaareille. Rakennuksessa on myös Town Hall Cafe&Bakery, jonka paikallisetkin ovat ottaneet omakseen. Vuosia vailla kokonaisvaltaista käyttöä ollut Alvar Aallon suunnittelema arkkitehtoninen helmi on saanut uuden loiston osana elävää Säynätsalon kylää. Poikkeuksellisen innovatiivinen ja sivistynyt toiminta palvelee niin matkailijoita kuin paikallisia asukkaitakin.

Kunniakirjat myönnettiin Suomen metallinetsijät ry:n Keski-Suomen alajaostolle sekä The Local Culture Hostelille ja Keski-Suomen Suojeltavat Museokiinteistöt Oy:lle.

Keski-Suomen metallinetsijät ovat tuoneet Sisä-Suomen rautakautta esiin paikoista, jotka ovat jääneet arkeologian perinteisten metodien saavuttamattomiin. Heidän vapaaehtoistyönsä ansiosta Keski-Suomen rautakauden kuva on muuttunut oleellisesti tyhjästä metsästysalueesta asuttuun yhteiskuntaan. Ryhmä toimii maanomistajiin nähden esimerkillisesti ja kunnioittavasti ja yhteistyö museoviranomaisten kanssa on saumatonta. Heidän toimintansa poistaa myös ennakkoluuloja arkeologista kulttuuriperintöä ja sen suojelua kohtaan. Ryhmä toimii pyyteettömästi etsiessään menneisyyttä, joka on vielä piilossa maan uumenissa.

Keski-Suomen Suojeltavat Museokiinteistöt Oy osti Jyväskylän yliopistolle tarpeettomaksi jääneen entisen viljamakasiinin ja mm. rehtoraattina, kirjastona ja museona toimineen rakennuksen loppuvuodesta 2016. Nyt rakennuksessa toimii The Local Culture Hostel, jonka ovat perustaneet Minna Suominen ja Rinna Valjakka.  Suojeltu rakennus on kunnostettu ja otettu uudenlaiseen käyttöön luovasti ja säilyttäen sen ominaispiirteet sekä sisätiloissa että ulkona. Hostelli-, tapahtuma- ja kahvilatoiminta on sovitettu laadukkaasti rakennuksen tarjoamiin puitteisiin ja vieläpä siten, että rakennus ja sen historia tuovat lisäarvoa uudenlaiselle toiminnalle. The Local Culture Hostel ammentaa elinkeinotoimintansa menestystekijät kulttuurihistoriasta, paikallisuudesta ja ekologisuudesta. Se palvelee sekä paikallisia että matkailijoita. The Local Culture Hostel on esimerkki arvokkaiden kulttuuriympäristöjen hyötykäytöstä parhaimmillaan.

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto jaettiin vuonna 2019 yhdeksännen kerran. Palkinnon saajaa haettiin avoimella haulla ja hyviä ehdotuksia saatiin 15 kpl.

Palkinnon myöntää Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä MAKU. Tavoitteena on nostaa esiin kulttuuriympäristön hoidon hyviä esimerkkejä, puurtajia ja osaajia. Palkinto on emaloija -metalliseppä Ulla Huttusen valmistama uniikki emaloitu laatta, jonka aihe kuvastaa palkittavaa.

Tutustu palkittuihin kulttuuriympäristökohteisiin tarinakartan avulla

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnot -tarinakartan avulla voi tutustua vuosien varrella palkittuihin kohteisiin ja niiden toimintoihin. Linkki tarinakarttaan: http://arcg.is/10GLvf

Lisätietoja

MAKU-ryhmä:

Puheenjohtaja
Heli-Maija Voutilainen, Keski-Suomen museo, heli-maija.voutilainen(at)jkl.fi, p. 050 355 5048

Varapuheenjohtaja
Liisa Bergius, Keski-Suomen liitto, liisa.bergius(at)keskisuomi.fi  p.040 5902296

Sihteeri
Liisa Horppila-Jämsä, Keski-Suomen ELY-keskus, liisa.horppila-jamsa(at)ely-keskus.fi, p. 029 5024740 

Tavolo Bianco Oy
Heli Leinonkoski, Harri Taskinen, info(at)tavolobianco.com, p. 046 582 1060

          

MAKU-ryhmän nettisivut

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto

 

 


Alueellista tietoa