Navigointivalikko
Uutiset 2019

Kaakkois-Suomen verkostojen voimaa Tulos tehdään yhdessä -seminaarissa 15.3.2019 (Kaakkois-Suomi)




Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Kaakkois-Suomen ELO-verkostot järjestivät 15.3.2019  TULOS TEHDÄÄN YHDESSÄ -seminaarin. Seminaarissa käytiin läpi viime vuoden verkostoyhteistyön tuloksia ja tämän vuoden konkreettisia toimenpiteitä sekä verkostoyhteistyön tiivistämistä moniammatillisissa verkostoissa. - Yhdessä mahdollistamme hyvinvointia Kaakkois-Suomeen, summasi päivän antia kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen.

Paikalle Kouvolaan oli saapunut 60 koulutus- ja palveluntuottajaverkoston ohjaus- ja uraohjaustyötä tekevää henkilöä Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta. Myös molempien maakuntien elinikäisen oppimisen ja ohjauksen yhteistyöryhmien organisaatiot olivat edustettuina. Seminaariin oli kutsuttu Kaakkois-Suomen elinikäisen oppimisen ja ohjauksen verkostot, Kaakkois-Suomen luovien alojen verkostot, Työelämä 2020 -hankkeen alueverkostot, yrittäjyysverkostot, ennakoinnin verkostot, maahanmuuttajatyön verkostot, sekä ESR-hankeverkostot.

Seminaarilta odotettiin verkostoyhteistyön tulosten esittelyä ja tulevaisuuden suunnittelua. - Töitä on tehty kuuden työryhmän voimin ja nyt odotellaan innokkaana verkostoitumisen tuomia ideoita, todettiin yleisöstä ennen seminaarin alkua.

Kaakkois-Suomen Ohjaamot ja moniammatillinen verkostoyhteistyö  - pitchaukset kokeiluesittelyihin

Eri  puolilla Suomea toimivat Ohjaamot ovat  paikkoja, josta saa alle 30-vuotias apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Maakuntien ohjaamot pääsivät ääneen pitchauksissa, ja seminaariväki saikin kuulla vaikuttavan kattauksen niiden toiminnasta: kesätyösetelit nuorille, nuorisomusikaali ja Kutsu meidät kotiin -palvelu olivat esimerkkejä Ohjaamoiden monipuolisesta ja asiakkaiden tarpeista lähtevästä palvelutarjonnasta.

Seminaariväki kävi yleisluonteista keskustelua ohjaamotoiminnasta ja siitä, mitä elementtejä sinne voisi kenties tuoda lisää. Haminan Ohjaamon edustaja totesi, että tärkeintä on ohjata nuorta työ- tai opiskelupaikan haussa, mutta apua tarjotaan esim.  byrokratiaviidakon läpi luovimisessa.

Työelämäyhteistyö Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa
- kaikki yrittäjyyttä tukevat tahot systemaattisesti yhteistyössä

Aamupäivän osuudessa käsiteltiin vielä oppilaitosten ja työelämän yhteistyötä. Kaikille oppilaitoksille yhteisiä yhteistyön muotoja ovat esim. työelämän ja yrittäjyyden näkökulman tuominen oppilaitoksiin, yrityskummien yritysvierailut, oppimisympäristöyhteistyö, työpaikalla oppiminen, ohjauksen tuotteistaminen, Nuori Yrittäjyys-ohjelma, sekä yhteiset ennakointifoorumit (Etiäinen-hanke, Kymiexact, Up Action-hanke).

Opiskelijat oppivat yrittäjyyttä

Hyvänä esimerkkinä kerrottiin Kotka-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamin ja Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n välisestä yhteistyöstä. Kärkisaaren huvila Kotkassa oli avoinna yleisölle kolmen viikon ajan ennen joulua. Sinä aikana talossa oli päivittäin vaihtuvia tapahtumia, ja tarjolla oli mm. jouluisia brunssikattauksia, myyjäisiä, joogatuokioita, nukketeatteria ja babylattareita. Kärkisaaressa oli myös liiketalouden opiskelijoiden Nuori Yrittäjyys -ohjelmaan perustuvia yrityksiä.  Ideana oli, että nuoret voivat opiskella omaa alaansa ja yrittäjyyttä yhdessä muiden yrittäjien kanssa.

Yrittäjyyspolku on opiskelijoiden väylä yrittäjyyteen

Etelä-Karjalassa työelämäyhteistyö oppilaitosten kanssa sisältää mm. Sampon ja Saimian yhteisen yrittäjyyspolun mallin. Opinnoista voit saada innostusta kytevään kipinään, sytykkeitä sen kehittämiseen ja valmennusta idean jalostumiseen. Opiskelijalle tarjotaan mm. mahdollisuutta osallistua NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan kokeilemaan yrittäjänä toimimista riskittömästi, tai vaikkapa mahdollisuutta liittyä opiskelijaosuuskuntaan, jossa harjoitellaan yrittäjyyttä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Toteutuneet luvut ovat komeita: Sampossa perustettuja NY-yrityksiä on n. 60 kpl, 5 osuuskuntaa, n. 130 opiskelijaa ja valmistunutta opiskelijaa, 40 yrittäjämentoria, toiminimiyrityksiä 3, ja osakeyhtiöitä 2. 

Seminaarivieraat saivat tutustua loppupäivästä NY -yritysten pop up-myyntipisteisiin. Ständeillä oli myös ohjaushankkeita, ennakointihankkeita, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä koulutusvientiin liittyviä hankkeita.

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala kasvaa ja kansainvälistyy - teemaan liittyen tarjolla oli myös case-esimerkkejä yritysyhteistyöstä, kansainvälistymisestä ja koulutusviennistä.

Etiäinen - koulutustarpeen ennakointi -hanke ja Kymiexact -Täsmäosaamista Kymenlaaksoon -hanke ovat kumpikin XAMK:n halinnoimia hankkeita.



Kaupantekoa ja verkostoitumista.


TAHTI - Taitoa ja tahtoa aikuisten oppimiseen on oiva esimerkki verkostohankkeesta. Hankkeessa yhteistyötä hankekumppaneina tekevät Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus ja Aikuiskoulutuskeskus Kouvola. Hankeen rahoittajina toimivat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto.

NY Vuosi yrittäjänä – Yrittäjyys on asennetta

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa perustetaan oikealla rahalla toimiva NY-yritys. Työelämätaidot ja taloudenhallinta vahvistuvat sekä vuorovaikutustaidot ja yrittäjämäinen asenne kehittyvät. Opinto-ohjelmassa NY-yritys perustetaan lukukauden, lukuvuoden tai kalenterivuoden ajaksi. Oppijat käyvät ohjelman aikana läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen.
Lue lisää: 
https://nyvuosiyrittajana.fi/


Tapahtumassa mukana olleet NY-yritykset:


Merkuvani NY
. Saimaan ammattiopisto Sampo https://valokuvapalvelut.fi/

Järvenhaltioiden design Oy, Kouvolan seudun ammattiopisto. Koru- ja pienesineiden valmistus.
Nipen purkkipaja Ny, Kouvolan seudun ammattiopisto. Koru- ja pienesinevalmistus.
 https://fi-fi.facebook.com/Purkkipaja/




Candlelight NY, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto.




Teksti ja kuvat: Minna Niukkanen
Kaakkois-Suomen ELY-keskus




 


Alueellista tietoa