Navigointivalikko
Uutiset 2018

Hyökkäystie valtatie 12 ramppiin (Pirkanmaa)

Hälytystehtävälle asetetun enimmäisaikarajan saavuttaminen vaati Kangasalla poikkeavan tieyhteyden rakentamista Vatialan eritasoliittymän ramppiin.

Kangasalan uusi paloasema sijaitsee Kallion uudella teollisuusalueella hankalan katuyhteyden päässä. Päästäkseen hälytystehtävässä nopealle pääväylälle ajoneuvot joutuvat ensin ajamaan hitaan katujakson.

Tampereelle suuntaavan hälytysajon osalta tilanne saatiin ratkaistua rakentamalla suora "hyökkäystie" valtatie 12:lle Vatialan eritasoliittymän ramppiin. Tampereen itäosiin hälytystehtävälle asetettu kuuden minuutin valmiusaika kyetään näin alittamaan.

Suoran yhteyden rakentaminen moottoriliikennetien ramppiin on poikkeuksellinen liikenneratkaisu ja edellytti tiiviitä neuvotteluja hyväksyttävästä ratkaisusta Liikenneviraston kanssa.

Hyökkäystieltä sallittu yhteys kulkee vain Tampereen suuntaan. Lisäksi kaksisuuntaiseen ramppiin piti rakentaa ajosuunnat erottava keskikaide ja lyhyt liittymiskaista, jotta hälytysajoneuvon kuljettaja voi peilistä varmistaa turvallisen kaistanvaihdon. Hyökkäystien käyttö on sallittu ainoastaan hälytysajossa, mikä on varmistettu liikennemerkkien lisäksi kauko-ohjattavalla puomilla.

Hyökkäystien rakentamiskustannuksista on vastannut Tampereen Palvelukiinteistöt, joka vastasi myös itse paloaseman rakentamisesta. Varsinainen rakentaminen tapahtui ELY-keskuksen kilpailuttamassa Vatialan kiertoliittymän urakassa.

Uusi pelastuslaitoksen yksikkö korvaa kaksi vanhaa

Pirkanmaan pelastuslaitos sai uudet ja upeat toimitilat Kangasalle, kun koulutuspaloaseman toiminta alkoi syyskuun alussa. Asemalla päivystää kaksi raskasta pelastusyksikköä, joista toisen vahvuus on kaksi palomiestä ja toisen neljä. Lähitulevaisuudessa asemalle sijoitetaan vielä kevyt pelastusyksikkö.

Ensihoidon päivystystä ei toistaiseksi ole, vaikka asema toimii henkilöstön työhöntulopaikkana. Kun Ojala-Lamminrahkan 13500 asukkaan uusi asuinalue rakentuu tulevien vuosien aikana, on ensihoidon yksiköidenkin sijoittuminen asemalle mahdollista. Uusi paloasema korvaa kaksi vanhaa: Linnainmaan aseman Tampereelta ja Kangasalan paloaseman Pikkolasta.


Alueellista tietoa