Navigointivalikko
Uutiset 2017

Uutiset 2017

Uutiset 2017

Pirkanmaa mukaan hiilineutraaliksi maakunnaksi pyrkivien kärkijoukkoon? (Pirkanmaa)

Suomessa 34 kuntaa on sitoutunut tavoittelemaan 80 % vähennystä hiilidioksidipäästöihinsä vuoteen 2030 mennessä. Kunnista yksikään ei sijaitse Pirkanmaalla, mutta toiveissa on, että myös Pirkanmaa saisi ensimmäisen Hinku-kuntansa lähiaikoina. Maakunnista vahvimmin mukana on tällä hetkellä Pohjois-Karjala, mutta myös muissa maakunnissa on kiinnostusta maakunnan laajuiseen HINKU-sitoutumiseen.

Tampereelle Vapriikkiin kokoontui 26.1. lähes satapäinen joukko kuuntelemaan ja keskustelemaan mm. erilaisista keinoista vähentää kuntien hiilidioksipäästöjä sekä tutustumaan Hinku-ohjelmaan. Hinku-kunnat (hiilineutraalit kunnat) ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin asukaskohtaista kasvihuonepäästöjen vähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Seminaarissa kuultiin mm. jo mukana olevien kuntien (Ii ja Lappeenranta) kokemuksia Hinku-hankkeesta. Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että Hinku-kunnaksi ryhtyminen on ollut hyvä päätös. Apuja on tarjonnut mm. Suomen ympäristökeskus, joka on esim. laskenut hiilidioksipäästöjen lähtötietoja ja auttanut oikeiden keinojen löytämisessä vähennystavoitteiden saavuttamiseksi.

- Valitsemamme vähennyskeinot ovat liittyneet luontevasti kunnan normaaliin toimintaan. Esimerkiksi uusien rakennusten kohdalla olemme valinneet energiatehokkaan vaihtoehdon, tai valaistuksen uusimisen ollessa ajankohtaista olemme vaihtaneet lamput led-valoihin. Samalla on saatu aikaan myös säästöjä, kertoi Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava.

Hinku-kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään mm. lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä, parantamalla energiatehokkuutta sekä kannustamalla paikallisia yrityksiä ja asukkaita ilmastotekoihin. Samalla luodaan kuntaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja uudenlaista elinvoimaa.

Hämeenkyrö ja Tampere Pirkanmaan suunnannäyttäjinä

Pirkanmaalla pisimmälle Hinku-suunnitelmissaan ovat päässeet Hämeenkyrö ja Tampere, joiden tilannetta esiteltiin seminaarissa. Myös monessa muussa kunnassa on asiaa valmisteltu, ja siksi ei olisikaan mahdotonta, että Pirkanmaa olisi myös maakuntana tosissaan mukana päästövähennystalkoissa. Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat tehneet tiivistä ilmastoyhteistyötä jo useiden vuosien ajan, ja nyt seutu on lähtenyt mukaan myös valtakunnalliseen Life-hakuun muiden Suomen Hinku-alueiden kanssa.

- Pirkanmaalla on lähtökohtaisesti hyvät edellytykset olla mukana Hinku-edelläkävijöiden joukossa ja näyttää suuntaa muille: meillä on osaajia ja tekijöitä - erilaisia kuntia, joille kaikille on löydettävissä omat vähähiilisyyteen liittyvät valttinsa. On viisautta luoda taloudellisestikin tuottavia polkuja jo ennen kuin päästövähennystavoitteista tulee pakottavia. Kannattaa siis olla rohkeasti yhteydessä ja käynnistää Hinku-valmistelu, kannustaa aluekehitys- ja vähähiilisyyskoordinaattori Soili Ingelin Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kunnilla on mahdollisuus hakea Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitusta (Euroopan aluekehitysrahasto) vähähiilisyyttä tukeviin hankkeisiinsa 1.3. 2017 mennessä. 

Tilaisuuden järjestivät yhdessä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa Suomen ympäristökeskus, Tampereen kaupunki, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä sekä Pirkanmaan liitto. Seminaarin esitykset löytyvät osoitteesta www.ely-keskus.fi/pirkanmaa > Ajankohtaista > Tapahtumat ja koulutus. Hinku-hankkeeseen voi tutustua osoitteessa www.hinku-foorumi.fi

Lisätietoja:

  • Pirkanmaan ELY-keskus: aluekehitys- ja vähähiilisyyskoordinaattori Soili Ingelin, puh. 050 5343 226
  • EAKR-haku, Pirkanmaan liitto: erityisasiantuntija Tiina Harala, puh. 050 594 4533
  • EAKR-haku

Alueellista tietoa