Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Pirkanmaalle on tulossa paha kelirikko (Pirkanmaan ELY-keskus)

Maanteille saattaa nyt syntyä vaurioita päivittäin, sillä seitsemän jokseenkin suotuisan kevään jälkeen Pirkanmaalle ennustetaan täksi kevääksi vaikeaa kelirikkoa.

Maakunnan pahin tilanne on odotettavissa Tampereen pohjoispuolisilla sorateillä. Miten vakavaksi kelirikko lopulta muodostuu, riippuu pitkälti kevään säistä. Kuiva ja aurinkoinen sää yöpakkasineen kuivattaa tiet sulamisen tahtiin ja pitää uhkaavan kelirikon kurissa. Ennuste perustuu viime syksyn ja talven sääoloihin.

Roudan sulaminen on jo osin käynnissä ja normaalia aikaisemmin alkaneesta kelirikosta on syntynyt sorateille reikiä. Erityisen pahaksi tilanne voi kehittyä maaperältään ja maasto-olosuhteiltaan kelirikolle alttiilla teillä.  Kun routa sulaa, tien rakenne pehmenee ja menettää kantavuuttaan. Routanousujen lisäksi sorateillä esiintyy jo nyt paikoin pintakelirikkoa, joka haittaa liikkumista tien pinnan velliintyessä.

Soratievaurioiden lisäksi päällystevaurioita 

Nolla-asteen molemmin puolin sahanneet lämpötilat ja runsaat sateet ovat rasittaneet sorateiden lisäksi myös päällystettyjä teitä. Reikiä, halkeamia ja muita vaurioita on syntynyt paljon.  Varoitusmerkkejä ja nopeusrajoituksia asetetaan pahimmin vaurioituneille teille kunnes ne on saatu korjattua.

Edelliskeväiden suotuisat sääolosuhteet ja 2010-luvun taitteeseen ajoittunut erillisrahoitus ovat tähän saakka pitäneet sorateitämme tyydyttävässä kunnossa, mutta jatkossa kelirikosta aiheutuvat painorajoitukset oletettavastikin lisääntyvät. Nykyvaroin Pirkanmaalla vuosittain korjattavat kahdeksan soratiekilometriä jäävät kauas viitisen vuotta sitten Pirkanmaalla tehdystä kolminkertaisesta tasosta.

Linkit:


Alueellista tietoa