Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Lapin lähiruoasta matkailuelämys (Lapin ELY-keskus)

Lapin ELY-keskuksen väki herätteli matkailu- ja elintarvikeväkeä torstain aamukahveilla huomaamaan lappilaisen ruokamatkailun mahdollisuuksia.


Kuulijoita oli paikalla tupa täynnä ja lisäksi videoyhteyksillä eri puolilta laajaa maakuntaa (kuva: Inka Ahonen)

Tälle vuodelle on valmistunut koko valtakuntaa koskeva ruokamatkailustrategia. Sen on koonnut Haaga-Helian kehittäjäjoukko yhteistyössä työn käynnistäjinä olleiden maa- ja metsätalousministeriön ja Visit Finlandin (ent. Matkailun edistämiskeskus) kanssa. Rovaniemellä strategiaa esitteli Kristian Sievers Haaga-Heliasta.

Keskeinen viesti strategiassa on nostaa ruoka tärkeäksi ja elämykselliseksi osaksi Suomen matkailua. Missiona on ytimekkäästi "Mitä useampi kokki, sen maukkaampi soppa". Kehittämisen painopisteenä on kunkin alueen oma ruokakulttuuri ja suomalainen elämäntapa, suomalainen puhdas ruoka sekä viime aikoina Suomessakin sijaa saaneet kansainväliset ruokailmiöt. Matkailu- ja ruokaväelle esitettiin kolme tekemisen paikkaa: tuotekehitys, strategiset kumppanuudet ja yhtenäinen tarina. Lapissa verkostoitumista on tehty paljon viime vuosina ja aamukahvitilaisuuksien tarkoituksena on myös tuoda ihmisiä ideoimaan yhteisen pöydän ääreen.


Pöydän ääressä Kristian Sievers ja Susanna Jänkälä (kuva: Tanja Ylitalo)

ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Anna-Kaisa Teurajärvi muistutti kuulijoita, että tälläkin ohjelmakaudella sekä elintarvikealan että matkailun kehittämiseen on tarjolla rahoitusta, tukimahdollisuuksista tietoa saa ELY-keskuksesta. Yrittäjiltä ja hankeorganisaatioilta odotetaan tuoreita ideoita Lapin matkailun ja elintarvikealan kehittämiseen.

Matkailun toimialapäällikkö Susanna Jänkälä kertoi matkailun ajankohtaisista näkymistä ja matkailun trendeistä: nykyaikaa on jakamis- ja elämystalous sekä matkailijan tarpeiden muuttuminen iän mukaan. Lapissakin erityisesti huomioitavana matkailun kohderyhmänä voisivat olla seniori-, ja hyvinvointimatkailijat. Väestön vaurastuminen avaa meille myös uutta, keskiluokkaista asiakaskuntaa.

Lopuksi luonnontuotealan toimialapäällikkö Anne Ristioja tarjoili ajatuksia lappilaisesta ruokapäivästä aamiaisesta illalliseen ja kokosi aiempien esittäjien ajatuksia yhteen. Ristioja heitti yleisölle haasteen keskusteluun ja ruokamatkailun avausten tekemiseen. Tornionlaaksosta Outokairan Anne Anttilalta tulikin hyvä idea laittaa omia Lapin ruokamatkailuun liittyviä ajatuksia, hyviä toimintatapoja ja uusia ideoita Ristiojan sähköpostiin. Näitä ideoita voi siis laittaa osoitteeseen anne.ristioja(at)ely-keskus.fi.


Anne Ristioja toivoo uusia avauksia ruokamatkailuun (kuva: Tanja Ylitalo)

Keskustelu ja tapaamiset ruokamatkailun parissa tulevat jatkumaan näiden kuulijoita saatujen ideoiden pohjalta. Tavoitteena olisi saada Lappiin yrittäjälähtöisiä ruokamatkailuhankkeita, tietoa ruokamatkailun mahdollisuuksista sekä ruokamatkailutapahtumien aktivointia.


Keskustelut ja verkottuminen jatkuivat tilaisuuden jälkeen (kuva: Tanja Ylitalo)


Teksti: Anne Ristioja


Alueellista tietoa