Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Pajapäivä antoi evästystä elintarvikealan kehittämiseen (Lapin ELY-keskus)

Joukko elintarvikealan asiantuntijoita kokoontui lokakuun lopulla ELY-keskukseen pohtimaan elintarvikealan kehittämistä.

Päivän aluksi Jussi Veijola latoi faktoja pöytään elintarvikealasta; Lapissa elintarvikejalostuksen toimipaikkojen ja henkilöstön määrä on viime vuosina vähentynyt. Myös liikevaihto on vähentynyt, vaikka samaan aikaan valtakunnallisesti liikevaihto on lisääntynyt. On tapahtunut sama kehitys kuin monessa muussakin liiketoiminnassa eli voimakas toimintojen keskittäminen.


Anne Ristioja Lapin ELY-keskuksesta totesi, että hankinnat ja kilpailutus pitäisi jatkossa tehdä niin, että pienetkin yrittäjät pystyisivät osallistumaan esimerkiksi kuntien tarjouskilpailuihin. Tarjouskilpailuihin pitää valmistautua huolella ja tehdä myös tuottajien ja kuntien välistä pitkäjänteistä yhteistyötä, ennen kuin tuottajat uskaltavat tehdä investointeja tuotantoon. Pienet toimijat eivät voi kilpailla hinnalla.

- Liikkeelle voisi lähteä pikkuhiljaa, esimerkiksi lappilaisesta lähiruokapäivästä kerran kuukaudessa, rohkaisi Ristioja.

Matkailun ja elintarvikealan yhteistyölle on paikkansa: ravintoloiden ruokalistoille tulisi saada lappilaista lähiruokaa. Matkailu on sesonkiluonteista, kuten myös elintarviketuotanto. Kokemus Lapin suurimmasta matkailukeskuksesta on masentava: vain yksi toimija pystyi vuosi sitten tarjoamaan sadalle hengelle lähiruokaa, vaikka lähiruoka voisi tuoda lisäarvoa monelle ravintolalle.


Yhteistyöllä lisää volyymia

Ritva ja Pekka Mansikkasalo edustivat tilaisuudessa yrittäjiä. Mansikkasalot kasvattavat Meltauksessa lihakarjaa. Mansikkasalon tilalla laiduntaa 22 emolehmää ja nuorkarjaa 55–60.

Mansikkasalot käyttävät termiä luoku-tuotanto, luontoa kunnioittava tuotanto.

- Hoidamme eläimiä mahdollisimman hyvin. Tuotanto on avointa, meille voi tulla koska hyvänsä. 

Mansikkasalo tulivat mukaan elintarvikealan kehittämisen pajapäivään tuomaan yrittäjän näkökulmaa:

- Miten saadaan päättäjät ymmärtämään lähiruoan merkitys? Lähiruoan käyttäminen on muutakin kun kilpailutusta ja euroja, tulisi nähdä myös kerrannaisvaikutukset aluetalouteen. 

Pekka Mansikkasalo peräänkuuluttaa yhteistyötä:

- Tuottajien ja yritysten pitäisi yhdistää voimiaan, että saataisiin rakennettua lisää volyymia hankkijoille. Tarve yhteistyölle on kova, raaka-ainetta ja yrittäjiä on, mutta välistä puuttuu. Joku voisi erikoistua lihanleikkuuseen, toinen jalostukseen ja kolmannen erityisalaa voisi olla markkinointi.

Pajapäivän tuotoksia hyödynnetään sekä Lapin elintarvikealan uuden ohjelmakauden hankkeiden suunnittelussa että Lapin ammattiopiston opettaja Hannu Pekkalan omassa elintarvikealan kehittämistä koskevassa opinnäytetyössä.

 

Teksti: Tanja Ylitalo ja Anne Ristioja
Kuvat: Tanja Ylitalo

 


Alueellista tietoa