Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Toukokuu oli tavanomaista viileämpi (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuu oli Pohjois-Karjalassa asteen verran tavanomaista viileämpi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin toukokuun keskilämpötilaksi 7,1 astetta, kun se tavallisesti on 8,2 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin toukokuun keskilämpötilaksi 7,9 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 8,7 astetta.

Kuukauden sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa noin neljänneksen normaalia pienempi.  ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella toukokuun keskimääräinen sademäärä oli 32 mm, kun se tavallisesti on 43 mm.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat toukokuun lopussa yleisesti tavanomaista ylempänä. Orivesi – Pyhäselän vedenkorkeus oli toukokuun lopussa 17 cm ja Ruunaan sekä Kajonjärven 8 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Muista poiketen Viinijärven vedenkorkeus oli toukokuun lopussa 5 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pielisen vedenkorkeuden nousu on jäänyt vähäsateisen kevään takia ennustettua vähäisemmäksi. Talven poikkeuksellisen korkean vedenpinnan ja tavallista suuremman lumen vesiarvon vuoksi Kaltimolla aloitettiin poikkeusjuoksutukset huhtikuun alussa. Nyt vedenkorkeutta aletaan palauttamaan takaisin luonnontilaista vastaavaksi. Vedenkorkeus on lähellä ajankohdan keskitasoa ja sen ennustetaan nousevan hieman keskitasoa korkeammalle palautusjakson aikana. 

Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän lähiviikkojen ajan lähellä nykyistä tasoa. Ilman suuria sateita vedenkorkeus kääntyy heinäkuussa laskuun ja lähestyy ajankohdan keskivedenkorkeutta.

Jokien virtaamat vaihtelivat toukokuussa. Koitajoen keskivirtaama oli toukokuussa lähes normaali. Pieliajoessa virtasi vettä kolmanneksen tavanomaista enemmän. Lieksanjoen toukokuun keskivirtaama oli hieman normaalia suurempi. Pienempien jokien keskivirtaamat vaihtelivat lähes tavanomaisesta aina kaksinkertaiseen. Esimerkiksi Jänisjoen toukokuun keskivirtaama oli neljänneksen normaalia pienempi ja Saramojoen tavanomainen. Höytiäisen kuukauden keskivirtaama oli Puntarikoskella lähes kaksinkertainen ajankohdan keskiarvoon verrattuna.

Toukokuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Nurmeksen Juutilankankaalla, Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa 11 – 30 cm tavanomaista ylempänä.

Pintaveden lämpötila oli aamulla 4.6.2020 Pielisjoella Joensuussa ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 14,6 astetta. Lukema osoittaa Pielisjoen pintaveden olevan 2 astetta ja Pielisen pintaveden 3 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Maakunnan järvien jäänlähtö ajoittui huhti-toukokuun vaihteeseen. Orivesi-Pyhäselkä vapautui jäistä 28. päivä huhtikuuta noin viikon etuajassa.

Pieliseltä jäät lähtivät 11. päivä toukokuuta, lähes tavanomaiseen ajankohtaan.

Lisätietoja: vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218