- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2020
Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.
Alueellista tietoa
Tiedotteet (23.9.2020 saakka)
Liikenneonnettomuuspaikka on pelastustyöntekijän työpaikka – ohitathan onnettomuuspaikan turvallisesti! (Kaakkois-Suomi)
ELY-keskuksen, poliisin, pelastuslaitoksen ja muiden sidosryhmien edustajien muodostamassa Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmässä on tuotu esiin huoli pelastustyöntekijöiden turvallisuudesta onnettomuuspaikoilla.
Pelastustyöntekijät ovat valmiudessa auttamaan ja pelastamaan ihmishenkiä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Vuosittain turvallisuusviranomaiset, kuten pelastuslaitos ja poliisi, ovat mukana yli 15 000 tieliikenneonnettomuudessa. Yksistään Kaakkois-Suomen alueella erilaisia pelastustehtäviä on vuosittain noin tuhatkunta eli keskimäärin muutama päivässä.
Poikkeustilanne vaatii kaikilta tarkkaavaisuutta
Usein onnettomuuspaikka sijaitsee tiealueella ja aiheuttaa häiriötilanteen muulle liikenteelle. Onnettomuuspaikkojen ohi ajavista ajoneuvoista on tullut vuosi vuodelta yhä suurempi turvallisuusriski pelastushenkilökunnalle. "Läheltä piti -tilanteita, joissa pelastajat tai poliisit ovat olleet vähällä jäädä ohi ajavan auton alle on koko ajan enenevässä määrin", kertoo paloinsinööri Timo Kuossari Kymenlaakson pelastuslaitokselta.
Hiljennä vauhtia – älä kuvaa
Pelastajille vaaraa aiheuttavat liian kovaa onnettomuuspaikkojen ohi ajavat kuljettajat sekä kuljettajat, jotka ottavat älypuhelimillaan valokuvia tai videota onnettomuuspaikasta ja uhreista. Vaara muodostuu huomion keskittymisestä kuvaamiseen onnettomuuspaikan turvallisen ohittamisen sijaan. Onnettomuuspaikalla kuvaaminen on myös hyvin epäkunnioittavaa onnettomuuden uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan.
Huoli työturvallisuudesta
"Aihe herättää paljon keskustelua ja huolta pelastushenkilökunnan kesken, eikä tilanne ole missään nimessä hyväksyttävä", kertoo Timo Kuossari. Onnettomuuksilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty pelastushenkilökunnan oman valppauden ansiosta. Toisaalta tämä vie pelastajan huomion varsinaisesta pelastustehtävästä. Pelastuslaitos onkin ottanut käyttöön uusia keinoja työturvallisuuden varmistamiseksi, kuten lisäyksiköiden käyttö ja pelastusajoneuvojen sijoittelu onnettomuuspaikan suojaamiseksi.
Muista ainakin nämä
Jos saavut ensimmäisenä onnettomuuspaikalle:
- Pysäköi ajoneuvosi tien reunaan. Kytke heti hätävilkut.
- Varmista oma turvallisuutesi – tee itsesi näkyväksi. Pue heijastinliivi ja käytä pimeällä lamppua.
- Tee tilannearvio ja pyri selvittämään, mitä on tapahtunut. Selvitä, onko loukkaantuneita, ja arvioi avun tarve.
- Tee hätäilmoitus numeroon 112.
- Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä. Käytä hätävilkkuja ja vie varoituskolmio 100–150 metrin päähän onnettomuuspaikasta.
Jos pelastushenkilökunta on jo paikalla:
- Ohita onnettomuuspaikka riittävän alhaisella nopeudella.
- Unohda kuvaaminen ja jätä pelastajille työrauha.
Lisätietoja:
Janne Saarikoski, Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän puheenjohtaja
Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 045
- Julkaisupäivä
- 11.2.2020