Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Joulukuun työllisyyskatsaus:  Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömyyden lasku taittui (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli joulukuun lopussa yhteensä 7855 työtöntä työnhakijaa. Se on 75 (+1,0 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maassa työttömyys lisääntyi keskimäärin 0,5 %. Edellisen kerran työttömien määrä on kasvanut toiminta-alueellamme marraskuussa 2016, sen jälkeen työttömyys on vähentynyt vuotta aikaisempaan nähden. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli kuitenkin edelleen manner-Suomen alhaisin eli 6,8 %. Koko maassa vastaava osuus on 9,8 %. Marraskuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta nousi 1,1 prosenttiyksikköä sekä Pohjanmaan ELY-keskusalueella että koko maassa.

Pitkäaikaistyöttömien määrä toiminta-alueellamme kääntyi nousuun aikaisempaan verrattuna (+ 28 henkilöä, + 1,7 %). Nuorten työttömyys sen sijaan vähentyi edelleen hieman; alle 25-vuotiaita oli työttömänä kaksi henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyys lisääntyi ja kokoaikaisesti lomautettujen määrä kasvoi joulukuussa viime vuodesta (76 henkilöä, 12,7 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli kuitenkin samaan aikaan 26,3 % enemmän kuin vuotta aiemmin, ja viime vuoden lopulla 50 % alueemme yrityksistä on ilmoittanut kärsivänsä työvoimapulasta.

Avoimet työpaikat ja työttömät työnhakijat eivät aina kohtaa. Siksi on tehostettava työttömien polkua kohti työmarkkinoita mutta lisäksi akuuttiin työvoimapulaan tarvitaan osaajia myös ulkomailta.

Yhteistyön tehostamisella kohti matalampaa työttömyyttä ja korkeampaa työllisyysastetta

Pohjanmaan ELY-keskuksen uusi ylijohtaja Timo Saari entisenä Vantaan työllisyyspalveluiden johtajana tietää, että työttömien työnhakijoiden työllistämisessä voidaan päästä hyviin tuloksiin tehokkaalla yhteistyöllä muun muassa yritysten, valtion ja kunnan toimijoiden kesken. Vantaalla pitkäaikaistyöttömien määrä saatiin kahdessa vuodessa puolitettua ja työllisyysaste nostettua vuodessa vajaasta 72 prosentista 75 prosenttiin.

- On hienoa, että Kokkola ja mahdollisesti koko Keski-Pohjanmaa on lähdössä mukaan työllistämisen kuntakokeiluun. Vaasa ei hakenut kokeiluun, mutta siellä työllisyyden hoitoa pyritään edistämään sopimuksellisen mallin pohjalta, ylijohtaja Timo Saari sanoo.

Palkkatukipaikat menivät verkkoon

TE-palvelujen Oma asiointi -palvelua uudistettiin joulukuun puolivälissä. Työnantajat voivat nyt ilmoittaa verkossa avoimet palkkatukityöpaikat, ja työnhakijat, joiden työllistymissuunnitelmassa on sovittu palkkatuesta, voivat vastaavasti selailla palkkatukipaikkoja. Tämän toivotaan helpottavan palkkatukipaikkojen ja palkkatukeen oikeutettujen työnhakijoiden kohtaamista.

Palkkatukea voivat saada yritykset, yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät sekä kotitaloudet. Palkkatuki voi olla enintään 30 %, 40 % tai 50 % palkkakustannuksista. Yhdistyksille voi myöntää 100 % palkkatukea, ja sitä voidaan vuoden alusta lähtien myöntää määrärahojen puitteissa aiempaa joustavammin, sillä henkilötyövuosirajoitus poistui.

We say welcome to talent -tilaisuuksissa informoitiin yrityksiä ulkomaalaistaustaisen työvoiman rekrytointiin liittyvistä keinoista ja työkaluista

Pohjanmaan ELY-keskuksen Talent Coastline -ekosysteemi ja TE-palveluiden European Employment Services (EURES)-verkosto järjestivät tammikuussa viisi eri tilaisuutta Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksille kansainvälisten osaajien rekrytoinnista. We say welcome to talent -tilaisuuksissa esiteltiin eri keinoja ja työkaluja, joilla yrityksiä voidaan tukea ulkomaalaistaustaisen työvoiman rekrytoinnissa ja palkkaamisessa. Samalla haluttiin myös kuulla yritysten ajatuksia, tarpeita ja toiveita. Tapahtumat herättivät runsaasti kiinnostusta ja keräsivät satakunta osallistujaa.

- Kerroimme muun muassa Pohjanmaan ELY-keskuksen uudesta alueellisesta työlupalinjauksesta, joka astui voimaan joulukuussa. Uudessa linjauksessa on  entistä enemmän ammattialoja jätetty saatavuusharkinnan ulkopuolelle. Tavoitteena on parantaa osaavan työvoiman saatavuutta ja varmistaa työmarkkinoiden toimivuus, sanoo osaamis- ja kansainvälistymispäällikkö Francesca Cucinotta.

Lue koko katsaus täältä

Briefly in English

Median yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:
ylijohtaja Timo Saari, 0295 028 501, timo.saari(at)ely-keskus.fi
johtaja Mika Palosaari, 0295 056 150, mika.palosaari(at)te-toimisto.fi
osaamis- ja kansainvälistymispäällikkö Francesca Cucinotta, 0295 028 646, francesca.cucinotta(at)ely-keskus.fi