Navigointivalikko

Alueellista tietoa

  

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Heinäkuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkoi kasvuaan Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla; nuoria on nyt työttömänä epätavallisen runsaasti (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Koronaviruksen leviämisen ehkäisytoimet lisäsivät työttömyyttä ja lomautuksia heinäkuussakin vuoden takaiseen verrattuna. Edellisestä kuukaudesta niin työttömien kuin lomautettujenkin määrä kuitenkin vähentyi, ja uusia avoimia työpaikkoja oli heinäkuussa hieman enemmän kuin vuotta aiemmin.

Juuri ilmestyneen työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan Pohjanmaan ELY­-keskusalueella oli heinäkuun lopussa yhteensä 13 348 työtöntä työnhakijaa. Se on 4 512 enemmän (+ 51,1 %) kuin vuotta aikaisemmin mutta 1 038 vähemmän kuin kesäkuussa.

Koronaviruksen vaikutukset heijastuvat erityisesti lomautettujen määrään. Heinäkuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 3 488 eli 2 835 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 434,2 %). Edellisestä kuukaudesta lomautettujen määrä kuitenkin väheni 1 362:lla.

Pohjanmaan ELY-­keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on manner-­Suomen toiseksi alhaisin (11,5 %). Koko maassa vastaava osuus on 14,7 %.

Työttömyys koettelee nyt erityisesti nuoria

Työttömyys kasvoi kaikissa Pohjanmaan TE-toimiston toiminta-alueen kunnissa edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Vaasan työttömyysaste oli heinäkuussa 14,6 %, Kokkolan 12,1 % ja Pietarsaaren 13,3 %. Alhaisinta työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Närpiön (5,3 %) ja Luodon (5,9 %) kunnissa.

Työttömyys kasvoi kaikissa ikäryhmissä. Nuoria työttömiä oli heinäkuussa epätavallisen paljon; alle 25-vuotiaita oli työttöminä työnhakijoina 1 937 ja 25-29 -vuotiaita 1 546. Moni nuori on joutunut lomautetuksi tai irtisanotuksi, eivätkä ammattiin valmistuneet ole työllistyneet aikaisempaan tapaan. Monelta jäi myös kesätyöpaikka saamatta tänä kesänä.

- Sillä, ettei alkupää työurasta oikein käynnisty, voi olla nuorille pitkäaikaisia vaikutuksia. Se voi vaikeuttaa työllistymistä myöhemminkin. Jotta näin ei pääsisi käymään, panostamme nuorten palveluihin; esimerkiksi palkkatukea voimme myöntää nuorten työllistämiseen hyvin joustavasti, lupaa johtaja Mika Palosaari Pohjanmaan TE-toimistosta.

Joillain aloilla on edelleen rekrytointiongelmia

Uusien avoimien työpaikkojen määrä nousi vuodentakaiseen verrattuna 57:llä; uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan TE-toimistoon heinäkuun aikana 1 309 kappaletta. Uusien avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi määrällisesti eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä ja vähentyi eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä.

- Kohtaanto-ongelma ei ole kadonnut mihinkään, vaikka työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut rajusti. Metalli-, rakennus- ja IT-alalla on edelleen työvoimapulaa. Joihinkin rekrytointiongelmiin voimme vaikuttaa tarjoamallamme rekrytointikoulutuksella. Siitä on monia hyviä kokemuksia, jatkaa Mika Palosaari.

Lue koko työllisyyskatsaus

Briefly in English

www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjanmaa.aspx

Lisätietoja:

Pohjanmaan TE-toimisto, johtaja Mika Palosaari, puh. 0295 056 150
Pohjanmaan ELY-keskus, ylijohtaja Timo Saari, puh. 0295 028 501