Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Viikolla 24 sinilevää on havaittu hieman Luodon Luodonjärvellä. Muilla Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen vakiohavaintopaikoilla ei ole havaittu levää. Ähtärin seudulla ei tällä viikolla tehty seurantaa.

Kansalaiset voivat ilmoittaa levähavainnoista Järviwikiin (www.jarviwiki.fi) tai leväpuhelimen numeroon 0295 027 990. Järviwikistä löytyvät ajankohtaiset tiedot sinileväesiintymistä.

Pintaveden lämpötilat ovat tällä hetkellä lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia, esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila on 17.2°C ja Närpiön Hinjärven 15.9°C.

Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Tyyni sää saa levämassan nousemaan veden pintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja kosketettaessa se hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä.

Lisätietoja:


Alueellista tietoa