Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus: Järvien vedenpintojen korkeus normalisoitumassa (Pohjois-Savon)

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,75 m, mikä on 20 cm alle ajankohdan keskimääräisen arvon. Myös järvien vedenpinnat ovat nousseet sateiden myötä. Ennusteen mukaan Kallaveden vedenpinta jatkaisi hidasta nousua aina joulukuun puoleen väliin saakka (+20 cm).

Kuukauden sademäärä oli Kallaveden valuma-alueella  60-110 mm.

Iisalmen reitin säännöstellyt järvet Onki- ja Poro- sekä Kiuruvesi ovat likimäärin säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa. Viannankosken voimalaitos on toiminnassa.

Nilsiän reitin säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat noin 10-15 cm ajankohdan keskiarvojen yläpuolella.

Rautalammin reitin säännöstelemättömien järvien vedenpinnat ovat edelleen noin 20 cm ajankohdan keskiarvojen alapuolella, mutta lievässä nousussa ja ennusteen mukaan vedenpinnat nousevat 15 cm joulukuun puoleen väliin mennessä.

Pohjavesitilanne

Pohjavesitilanne (ELY-keskuksen seuranta-asememat) on lähes normaali ajankohtaan nähden isohkoilla ja hyvin vettä läpäisevillä pohjavesialueilla. Sen sijaan pienehköissä ja tiiviissä maalajeissa pohjavedenpinta sateista huolimatta olla edelleen ajankohdan keskimääräistä alenpana 50-100 mm.

Muu asia

Nerohvirran padon peruskorjaustyö joka sisälsi kahdeksan patoluukun korjaustyön sekä padon yläpuolella olevien jäänsärkijöiden korjauksen on valmistunut elokuun lopussa. Patoluukkujen automatisointiyöt jatkuvat vuoden loppuun mennessä.

Lisätietoja Pohjois-Savon ELY-keskuksesta:
Vedenkorkeus: Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, ilkka.maksimainen(at)ely-keskus.fi
Pohjavesitiedot: vesitalousasiantuntija Ville Matikka, puh. 029 502 6262, ville.matikka(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa