Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Oulujoen vesistön tulevaisuus kiinnostaa - vielä ehtii vastaamaan kyselyyn (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)

Oulujoen vesistön nykytila ja tulevaisuus kiinnostavat, sillä vesistöaiheiseen internetkyselyyn on vastannut jo lähes 300 henkeä. Aktiivisimmin näkemyksiä on annettu Oulusta ja Kuhmosta.

Kysely on osa Oulujoen vesistön vesivisiohankkeen esiselvitystä. Esiselvitys koskee Oulun, Muhoksen, Utajärven, Vaalan, Puolangan, Paltamon, Kajaanin, Sotkamon, Kuhmon, Ristijärven, Hyrynsalmen ja Suomussalmen kuntien aluetta. Esiselvityshenkilöstö on vieraillut tähän mennessä yhtä vaille kaikissa kunnissa keskustelemassa virka- ja luottamushenkilöiden kanssa Oulujoen vesistön nykytilasta ja tulevaisuudesta. Kunnat ovat olleet myönteisiä valmisteltavaa yhteistä hanketta kohtaan. Lisäksi keskusteluilla ja kyselyillä haetaan näkemyksiä muun muassa voimayhtiöiltä ja Metsähallitukselta sekä muilta valuma-alueen järjestäytyneiltä sidosryhmiltä.

Kyselyt ja haastattelut antavat hankevalmisteluun tärkeää tietoa. Jo tässä vaiheessa esiselvitystä on tullut esille, että Oulujoen vesistön alueella on tarvetta vesistön ominaispiirteisiin perustuvalle yhteiselle tulevaisuudennäkemykselle eli vesivisiolle.

Vaikuttamisen kanavia on myös varsinaisessa 2,5 vuotta kestävässä hankkeessa, sillä siinä jatketaan esiselvityksessä aloitettua vuorovaikutteista työtapaa. Hankkeessa luodaan Oulujoen vesistön ominaispiirteisiin perustuva visio ja edistetään vesistöalueen arvoa nostavia kehittämistoimenpiteitä sidosryhmiltä saadun palautteen perusteella. Visiolla voidaan ohjata vesistöjen moninaiskäytön kehittämistä sekä suunnata voimavaroja tärkeimpien tavoitteiden toteuttamiseen.

Esiselvityksen rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Kainuun liitto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä Kainuun ELY-keskus, joka vastaa selvityksen toteuttamisesta. Esiselvityksen tuloksista ja hankevalmistelusta tiedotetaan alkuvuoden 2020 aikana. Myönteisen rahoituspäätöksen myötä varsinainen hanke voi alkaa kevätkesällä 2020.

Oulujoen vesistön vesivision kysely on avoinna 17.11. saakka osoitteessa  http://bit.ly/vesivisio

Linkki 16.10. 2019 julkaistuun tiedotteeseen Oulujoen vesistön alueella kartoitetaan yhteisen vesivision tarvetta

Lisätietoja

Jari Pesonen, vesitalousasiantuntija, Kainuun ELY-keskus
[email protected] / p. +358 295 023 861

Outi Hyvönen, vesistöasiantuntija, Kainuun ELY-keskus
[email protected] / p. +358 295 023 083


Alueellista tietoa