Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Maatilakysely on lähtenyt kainuulaisille maatiloille – kyselyyn toivotaan jokaisen maatilayrittäjän vastausta (Kainuu)

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014−2020 on lopuillaan ja uutta ollaan työstämässä. Kainuun ELY-keskus toteuttaa yhteistyössä MTK-Pohjois-Suomi ry:n kanssa maatilakyselyn kainuulaisille maatiloille. Vastausaikaa on 8.11.2019 saakka. Kyselyssä selvitetään Kainuun maatalouden nykytilaa sekä maatilayritysten tulevien vuosien suunnitelmia toiminnan mahdollisesta kehittämisestä ja uudistamisesta.

Kysely auttaa tulevia kehittämishankkeita pureutumaan esille tuleviin kehittämiskohteisiin. Maatilojen kehittämistarpeiden mahdollistamiseksi on hyvä tietää investointivarojen tulevasta tarpeesta. Maatalouden sukupolvenvaihdokset ja investoinnit ovat tärkeitä maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäjinä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaajina. Maatalouden työpaikat ja elinvoimaisuus maaseudulla on erittäin haasteellista korvata jollain muulla toiminnalla.

Kyselyssä selvitetään myös maatilojen tarve asiantuntijoiden tarjoamalle avulle eri aihealueisiin. Kyseisen alan asiantuntija ottaa yhteyttä tarpeen esittäneeseen maatilaan. Tämä ei edellytä vielä palveluun sitoutumista. Tällä asiantuntijatarpeen pyyntökyselyllä halutaan varmistaa, että mikään maatilan kehittämiskohde ja asiantuntija-avuntarve ei jäisi toteutumatta sen takia, että maatilayrittäjä ei tiedä, mistä saa asiantuntija-apua. Kannattaa rohkeasti ja matalalla kynnyksellä raksittaa haluan asiantuntija-apua kohdan. Jokaisella maatilalla on käytössään Neuvo2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän kautta 10 000 euron kiintiö asiantuntija-avun käyttämiseen ohjelmakauden loppuun saakka.

Vastausten saaminen on erittäin tärkeää ja kaikkien kainuulaisten maatilojen toivotaan vastaavan kyselyyn. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan ELY-keskuksen tarjoama 500 euron arvoinen lahjakortti Holiday Clubiin, Hankkijaan tai Motonettiin voittajan mieltymyksen mukaan.

Maatilakyselyn tulokset ovat nähtävissä vuoden 2019 lopulla Kainuun ELY-keskuksen nettisivuilla osoitteessa: http://www.ely-keskus.fi/web/ely/maatilojen-kehittaminen  sekä muualla kuten MTK-Pohjois-Suomen toteuttamissa julkaisuissa. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Yhteenvedosta ei tule esille yksittäisen tilan tietoja.

Kyselylomakkeet on lähetetty joko sähköisesti sähköpostin välityksellä tai postitse kuntien maaseututoimistojen kautta. Jos joku maatilayritys ei ole saanut kyselylomaketta tai se on hävinnyt, niin pyydämme ottamaan yhteyttä MTK-Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Matti Tyhtilään p. 040-564 9804, [email protected] tai Kainuun ELY-keskuksen yritysasiantuntija Eeva Heikkiseen p. 0295 023 539, [email protected].

 

 

 


Alueellista tietoa