Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Lähes 94 prosenttia viljelijöistä teki tukihakemuksen sähköisesti Etelä-Savossa (Etelä-Savo)

Lähes 94 prosenttia Etelä-Savon viljelijöistä teki tukihakemuksensa sähköisesti 17.6. päättyneessä viljelijätukihaussa. Huolimatta viljelijöiden verkkoasiointipalvelussa viimeisen hakuviikon aikana ilmenneistä teknisistä häiriöistä, sähköisesti asioivien maatilojen määrä Etelä-Savossa nousi viime vuoden 91,7 prosentista tänä vuonna 93,5 prosenttiin. Koko maassa sähköisten hakemusten määrä oli tänä vuonna keskimäärin 94,0 %.

Ruokavirasto kannustaa viljelijöitä hakemaan sähköisesti tuet, vaikka se ei ole asettanutkaan erikseen tavoitetta sähköisten hakemusten osuudelle. Sähköinen haku tehostaa tukijärjestelmän toimivuutta ja vähentää virheiden määrää. Neuvontajärjestö ja valtuutetut neuvojat avustavat viljelijöitä tukien haussa. Neuvonnan avustamat tukihakemukset ovat kaikki sähköisiä Etelä-Savossa kuten monessa muussakin maakunnassa.

Alustavan tiedon mukaan Etelä-Savon kuntiin saapui kaikkiaan 2 438 tukihakemusta, joista sähköisesti jätettyjä oli 2 282 kpl. Tukihakemusten kokonaismäärä väheni 44 kpl viime vuoteen nähden.

Vilkkainta sähköinen haku oli Rantasalmen yhteistoiminta-alueella, jossa 96,4 % hakemuksista tuli sähköisenä. Mikkelin yhteistoiminta-alueella sähköisesti tehtyjen hakemusten osuus oli 94,0 % ja Itä-Savon yhteistoiminta-alueella 88,7 %.

Muista ELY-keskuksista Pohjois-Savossa sähköinen tukihaku oli koko maan keskiarvoa suurempi, sillä 96,1 % tukihakemuksista palautettiin sähköisesti. Keski-Suomessa sähköisen tukihaun osuus oli 95,1 %, Pohjois-Karjalassa 93,7 % ja Kaakkois-Suomessa 91,8 %.

Kuntien hallinnoimat EU:n suorat, EU-osarahoitteiset ja kansalliset peltoala- ja eläinlajikohtaiset viljelijätuet haetaan pääosin sähköisen Vipu-järjestelmän kautta. ELY-keskuksesta haettavia viljelijätukia ovat ympäristösopimukset, luomusitoumukset ja eräät kansalliset tuet. Näiden lisäksi ELY-keskukset hallinnoivat maatalouden investointi- ja aloitustukia, maaseudun yritystukia ja kehittämishankkeita, jotka haetaan Hyrrä-järjestelmän kautta.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Ossi Tuuliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, ossi.tuuliainen(at)ely-keskus.fi,  p. 0295 024 098


Alueellista tietoa