Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevähavainnot ovat edelleen lisääntyneet Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Pitkään jatkunut erittäin lämmin sää on ollut suosiollinen sinilevälle. Uusia sinilevähavaintoja on tullut rannoille, joista niitä ei ole aiemmin vielä tänä kesänä havaittu kuten Parkanon Kuivasjärvellä, Nokian Kulovedellä ja Pyhäjärven Lehtiniemessä.

Runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä. Hieman sinilevää havaittiin Näsijärvellä Elianderin rannassa, Pyhäjärvellä Halkoniemen uimarannalla, Lehtiniemessä sekä Kranstolpan uimarannalla, Kuloveden Naarlahdessa, Parkanon Kuivasjärvessä, Nokian Vihnusjärvellä, Sastamalan Houhajärvessä, Pälkäneveden Aitoon Uusikylän uimarannalla, Pälkäneen Vihajärven Puutikkalan uimarannalla sekä Kukkian Luopioisen uimarannalla ja Virtain Vähä Valkeajärvessä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden edelleen runsaasti (www.jarviwiki.fi/wiki).

Sinileväpitoista vettä ei saa käyttää talous- tai saunavetenä eikä syötävien kasvinosien kasteluun. Uimista on myös syytä välttää erityisesti runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä. Jos sinilevän kanssa joutuu kosketuksiin, on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Myrkyttömätkin levät saattavat aiheuttaa herkillä ihmisillä ihoärsytystä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää selvästi leväpitoiseen veteen.

Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit myös ilmoittaa havaintosi järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä Havaintolähetti.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen, puh. 0295 036 352 anne.makynen(at)ely-keskus.fi

Alueellista tietoa