- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tavoitteena on tehdä tarkastuskäynti 78 valvottavaan kohteeseen vuonna 2018 (Kaakkois-Suomi)
Ympäristönsuojelulaki velvoittaa ELY-keskuksia tekemään valvontasuunnitelman, johon kirjataan tavoitteet alueen valvottavien kohteiden ja pilaantuneiden maiden valvonnan toteuttamisesta.
Akuutteihin valvontatapauksiin, kuten laitosten häiriöilmoituksiin, häiriötilanteisiin, havaittuihin tai epäiltyihin lupaehtojen rikkomisiin, ympäristövahinkoihin sekä asukkaiden tekemiin valituksiin ja ilmoituksiin reagoidaan mahdollisimman nopeasti ympäristöministeriön asettamien tavoiteaikojen mukaisesti. Erityisesti huomioidaan päästöjen määrittäminen sekä päästöjen vaikutusten arviointi ja seuranta.
Valvontakohteet jaetaan kolmeen ryhmään: Teollisuus, yhdyskunta- ja jätehuolto sekä maaseutu.
Ympäristölupavelvollisia valvottavia laitoksia on 265, valvontaan kuuluu myös yleisen edun valvonta
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue valvoo 265 ympäristölupavelvollisen laitoksen toimintaa (tilanne tammikuussa 2018). Keskeisimpiä valvottavia toimialoja ovat energiantuotanto, puunjalostusteollisuus, kemianteollisuus, metalliteollisuus, jätevedenpuhdistamot, jätteenkäsittely, satamat, turvetuotanto, eläinsuojat sekä kalankasvatus.
Valvottavat laitokset on jaettu neljään valvontaluokkaan tarvittavan tarkastustiheyden mukaan. Valvontaluokan määrittämiseen vaikuttavat toiminnan laajuus, laitoksen sijainti ja ympäristöriskit ja -vaikutukset.
Viime vuonna tuli 133 häiriöilmoitusta
Toiminnanharjoittajiin kohdistuvia tarkastuksia kirjattiin vuoden 2017 aikana 85, mikä on 32 % valvottavista lupavelvollisista laitoksista (265). Määräaikaistarkastuksia näistä oli 66. Tarkastuksia tehtiin valvottaessa lupamääräysten noudattamista, selvitettäessä häiriötilanteita ja laitosten toimintaa koskevia valituksia.
Häiriö- ja poikkeukselliset tilanteet (133 kpl) hoidettiin yhteistyössä muiden viranomaisten ja yhteistyötahojen kanssa. Suuri osa häiriöilmoituksista johtui runsaiden sateiden ja sulamisvesien aiheuttamista ongelmista viemäriverkostojen pumppaamoilla ja turvetuotannossa. Asukkaiden yhteydenotoissa (27 kpl) merkittävimmän osan muodostivat teollisuusprosesseihin tai jätteiden käsittelyyn liittyneet haju- ja meluvalitukset.
Tämän vuoden valvontasuunnitelma
Vuonna 2018 määräaikaistarkastuksia on suunniteltu tehtäväksi 78. Määräaikaistarkastusten lisäksi laitoskäyntejä tehdään häiriötilanteiden, yleisöilmoitusten sekä onnettomuus- ja vahinkotilanteiden johdosta. EU:n voimaan astunut teollisuuspäästödirektiivi vietiin kansalliseen lainsäädäntöön ympäristön-suojelulain uudistuksen yhteydessä. Direktiivi on tuonut riskiarvioperusteen valvontaluokkien määrittelyyn.
Pilaantuneiden maiden puhdistaminen
Pilaantuneiden maiden kunnostusta koskevia ilmoituksia käsiteltiin vuonna 2017 kaikkiaan 18. Ilmoitukset käsiteltiin puhdistushankkeiden edellyttämissä aikatauluissa. Merkittävimmät kohteet liittyivät vanhojen jakeluasemien, teollisuusalueiden sekä kaatopaikka-alueiden kunnostushankkeisiin. Valvontakäyntejä kunnostuskohteisiin tehtiin useita kymmeniä.
Pilaantuneiden maiden kunnostusta koskevia ilmoituksia arvioidaan tulevan vuonna 2018 käsiteltäväksi noin 20 kappaletta. Kunnostustöitä valvotaan työmaakäynneillä ja kunnostustoimista edellytetään raportointia.
Linkki pilaantuneiden maa-alueiden kunnostuspäätöksiin (ymparisto.fi)
Linkki valvontasivulle (ymparisto.fi)
Lisätietoja:
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Jaakko Vesivalo P. 0295 029 298
- Julkaisupäivä
- 29.3.2018