Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Viileä ja tuulinen sää vähentää leväkukintojen riskiä (Pohjalaismaakunnat)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen vakiintuneilla havaintopaikoilla ei ole havaittu leväkukintoja viikolla 27. Alkuviikolla sää on ollut viileä ja tuulinen, mikä vähentää leväkukintojen riskiä. Viikonloppuna yleisöltä tuli muutama sinilevähavainto Lappajärveltä, Alavuden Kuorasjärveltä ja Sapsalammelta sekä Alajärven Menkijärveltä. Jos sää taas lämpenee ja aurinko paistaa, leväkukintojen riski kasvaa jälleen.

Pintaveden lämpötila on laskenut edellisviikon 17 asteesta 14 asteeseen Hinjärvellä. Lappajärvellä ja Merenkurkun merialueella pintavesien lämpötilat ovat suunnilleen samat kuin viime viikolla, eli 15 astetta Lappajärvellä ja noin 12 astetta Merenkurkussa.

Heinä-elokuussa leväkukintojen riski kasvaa ja levää sisältävän veden kanssa on muistettava olla varovainen. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä. Etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten ei pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan.

Levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi), josta löytyy myös ajankohtaiset tiedot pintavesien lämpötiloista. Kansalaiset voivat tallentaa verkkopalveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Lisätietoja:


Alueellista tietoa