Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 5.6.2017 (Pohjois-Savo)

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,52 m, mikä on 5 cm enemmän kuin ajankohdan pitkäaikais keskiarvo. Kallaveden pinta on todennäköisesti saavuttanut keväthuippunsa viimepäivinä, mutta taso säilyy näissä lukemissa vielä jatkossakin. Tulvahuipun ajankohta on 44-vuoden säännöstelyhistorian mukaan normaali. Lisäjuoksutus Naapuskosken padosta jatkuu edelleen. Lisäjuoksutus estää myös Naapuskosken veneilykanavan avaamisen.

Iisalmen reitillä pinnankorkeudet ovat asettumassa kesäkorkeuksiin. Tulvakorkeudet jäivät mataliksi, mutta pitkäkestoisen sulamisen vuoksi Onki- ja Porovettä on jouduttu juoksuttamaan täysillä viime päiviin asti, jotta vedenkorkeudet saadaan luvanmukaiseen tilaan tänään alkavaa säännöstelylupien kesäkautta varten. Kiuruvesi on jo ollut kesäkorkeudessa, mutta juoksutuksen sopeuttaminen tulovirtaamaan on aiheuttanut pinnan vaihtelua. Virtaamat vähenevät reilusti tämän viikon aikana.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi on noussut 10 cm toukokuun aikana ja samanmoista nousua odotetaan myös kesäkuussa.  Saimaa on hyvin lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa; riippuu valitusta tarkastelujaksosta ollaanko keskiarvon ylä- vai alapuolella.

Nilsiän reitillä Syvärin  ja Vuotjärven säännöstelyt ovat myös saavuttaneet huippunsa ja ovat, samoin kuin  Juojärvi, likimain ajankohdan keskimääräisellä tasolla.

Rautalammin reitillä tulvahuiput jäivät selvästi viimevuotista matalammiksi, mutta vedenkorkeudet ovat hyvin lähellä ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoja.  

Pohjavesihavaintopaikoilla tasot ovat alkukesälle tyypillisellä korkeudella. Isojen järvien pintalämpötilat ovat ajankohtaan nähden kylmiä, lukemat ovat noin 8 °C.

Lisätietoja

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus,
puh 0295 026 823, [email protected]

 


Alueellista tietoa