Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Saaristoliikennettä uhkaa lakko ensi perjantaina (Varsinais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Kaakkois-Suomi, Uusimaa)

Merimiesunioni (SMU) ja Suomen Laivanpäällystöliitto ovat jättäneet Suomen Lauttaliikenne Oy:lle (Finferries) lakkovaroituksen vapaasti kulkevien alusten osalta. Toteutuessaan lakko pysäyttäisi lauttaliikenteen yhtiön liikennöimiltä reiteiltä lukuun ottamatta vaijerilosseja. Liikenne lakkaisi myös yhtiön yhteysalusliikennereiteillä. Työehtokiistan sovittelua käydään valtakunnansovittelijan johdolla. Mikäli sopua ei saada aikaan, lakko alkaisi näillä näkymin perjantaina 28.4.2017 klo 06:00. Hankalin tilanne on Turun Saaristotien lauttapaikoilla ja Hailuodossa.

Lakon toteutuessa pystyttäneen järjestämään ainoastaan henkeen ja terveyteen kohdistuvat sairas- ja hätäkuljetukset. Viranomaistahot suunnittelevat yhdessä, miten nämä kuljetukset saaristossa voidaan turvata lakon aikana. Muuta liikennettä ei pystytä järjestämään. Lakkouhan kohteena ovat seuraavat lauttapaikat:

  • Parainen-Nauvo
  • Nauvo-Korppoo
  • Korppoo-(Norrskata)-Houtskari
  • Kustavi-Iniö
  • Kasnäs-Hiittinen
  • Hailuoto

Yhteysalusreiteistä lakkouhan kohteena ovat seuraavat reitit: 

  • Nauvo pohjoinen (yhteysalus Falkö)
  • Parainen (yhteysalus Viken)
  • Velkua (yhteysalus Kivimo)
  • Kotka-Pyhtää (yhteysalus Otava)

Toteutuessaan lakolla on suuret vaikutukset saariston asukkaille, yrityksille ja palveluille, joiden on hyvä varautua harkintansa mukaan tilanteeseen. Vakituista asutusta on arviolta yhteensä lähes 4 500 henkilöä, joista suurin osa, n. 3 000 henkilöä asuu Paraisten saarilla ja Hailuodossa n. 1 000 henkilöä. Lisäksi tilanne koskee huomattavaa määrää vapaa-ajan asukkaita.

Taustaa saaristoliikenteen hankinnasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus vastaa saaristoliikenteen palvelutasosta ja hankinnasta koko maassa. Sekä maantielauttaliikenne että yhteysalusliikenne hankitaan pääosin kokonaispalveluna, joka sisältää liikenteen operoinnin, henkilöstön sekä alusten hankinnan ja ylläpidon. Hankinnat kilpailutetaan yleensä viiden vuoden sopimuksin. Lauttapaikkoja on koko maassa yhteensä 41 kpl. Suurimmassa osassa lauttapaikkoja liikennöidään losseilla, joita lakonuhka ei koske.  Valtion järjestämiä yhteysalusreittejä on Saaristomerellä 9 kpl ja Suomenlahdella 2 kpl. Näistä reiteistä Suomen Lauttaliikenne Oy operoi neljällä reitillä ja lakonuhka koskee näitä reittejä. 

Lisätietoja:

- Varsinais-Suomen ELY-keskus, johtaja Matti Vehviläinen, p. 040 083 3119

- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, johtaja Matti Räinä, p. 040 533 9847

- Suomen Lauttaliikenne Oy, viestintäpäällikkö Jutta Valkeinen, p. 0400 406 614


Alueellista tietoa