Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 3.1.2017 (Pohjois-Savo)

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on NN+ 81,58 m, mikä on 3 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi lukema. Kallaveden pinta nousi joulukuussa 8 cm ja näyttäisi siltä, että nousuvaihe on tällä erää päättynyt. Perinteisen talvisään jatkuessa järvien pinnat kääntyvät yleisesti laskuun.

Iisalmen reitillä pinnankorkeudet ovat hieman kesämaksimin yläpuolella ja lähestyvät ylärajoja joten juoksutuksia lisätään tarvittaessa.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi on laskenut joulukuun alussa 2 cm ja sen jälkeen noussut 1 cm eli muutos hakee suuntaansa. Haukivesi on edelleen noin 10 cm yli ajankohdan keskimääräisen pinnantason. Tammikuun aikana odotetaan vain vähäisiä muutoksia.

Nilsiän reitillä varsinkin Syvärin juoksutus on ollut keskimääräistä pienempää, mutta pinnankorkeudet ovat myös lähellä ylärajoja molemmissa järvissä. Syvärin pinnankorkeus on noin 25 cm ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella, joten talven aikana tulee tapahtumaan pinnan laskua. Säännöstelyluvan puolesta ei ole vielä tarvetta nopeaan pinnanlaskuun. Vuotjärven pinnankorkeus on ollut pääosan joulukuuta ajankohdan keskimääräisen tasolla, mutta on nyt vuodenvaihteen pyhinä noussut hieman keskiarvon yläpuolelle. Juojärven taso on hieman keskimääräisen yläpuolella, mutta säännöstelyluvan yläraja tavoittaa nykytason vasta helmikuussa.

Rautalammin reitillä Pielavesi, Iisvesi ja Konnevesi ovat kaikki nousseet joulukuun alusta 3 cm. Pielavesi ja Iisvesi on 11 cm ja Konnevesi 12 cm ajankohdan keskiarvokorkeuden alapuolella.

Lumen vesiarvo on Pohjois-Savossa 20 – 80 kg/m2 ja järvien jäät ovat vaihtelevan lumipeitteen suojaamina ja painamina heikot ja arvaamattomat. Jään paksuudet havaintopaikoilla 20-30 cm, mutta heikompia paikkoja saattaa vielä olla pienen välimatkan päässä.

Lisätietoja

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus, puh 0295 026 823, [email protected]

 


Alueellista tietoa