- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2016
Sinilevien esiintyminen vaihtelee Keski-Suomessa
Keski-Suomen sinilevien pintakukintojen runsaus on vaihdellut viime viikkojen aikana. Viranomaisten havaintopisteissä hieman sinilevää on havaittu Kuuhankavedellä ja Keurusselällä. Lisäksi yleisöhavaintoja leväkukinnoista on viikon sisällä tullut Jämsän Eväjärveltä. Heinäkuun epävakainen sää sekoitti järvien pintavesiä ja vähensi sinileväesiintymiä, mutta nyt nopeasti lämmenneet ja tyynet säät ovat saaneet sinilevät taas kukkimaan. Levää havaitaan koko maassa ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän. Tyypillisesti sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan järvissä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.
Pintaveden lämpötilat ovat Keski-Suomessa parinkymmenen asteen molemmin puolin. Järvien vedet lämpenevät pilvettömällä ja tyynellä säällä toisinaan hyvinkin nopeasti. Parhaimmillaan Keski-Suomessa on nyt mitattu 23,5 °C pintavettä Karstulan Pääjärvessä, mutta tyypillisimmillään pintavesi on kuitenkin noin 21 asteen lämpöistä.
Ruostesienen ja kultalevien massaesiintymät ihmetyttävät
Loppukesällä järvissä voi esiintyä myös ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia lauttoja, jotka aiheutuvat ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Ruostesienilauttoja on tälläkin viikolla havaittu Järvi-Suomen alueella. Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopusta elokuulle. Sitä esiintyy eniten idässä ja pohjoisessa, mutta paikoitellen lähes koko Suomessa kuusen ja suopursun levinneisyysalueella. Suopursuruostesieni on terveydelle vaaratonta. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.
Keski-Suomessa on havaintoja myös kultalevien runsaista esiintymistä. Esimerkiksi Muuramen Muuratjärvellä on ollut vaihtelevasti kalalta haisevaa kultaleväkukintaa, joka näkyy vedessä kauttaaltaan ruskeana mössönä. Kultalevätkin ovat myrkyttömiä, joskin runsas leväesiintymä ei houkuttele uimaan. Tuuli hajottaa paikalliset kultaleväkeskittymät melko helposti, ja veden kirkkaus voi vaihdella rajusti jopa saman päivän sisällä.
Havaintolähetillä mukaan levätarkkailuun
Kansalaiset voivat lähettää omia meri- tai järvihavaintojaan sinilevästä tai sinilevättömyydestä älypuhelimella tai netin kautta Järvi-meriwikin Havaintolähettiä käyttäen. Näin havainnot tulevat myös muiden vesilläliikkujien nähtäville valtakunnalliselle sinilevähavaintokartalle.
Lisätietoja:
Miia Kokkonen
puhelin 050 396 1459
[email protected]
- Julkaisupäivä
- 29.7.2016