Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Riihimäelle uusi eritasoliittymä elinkeinoelämän tarpeisiin (Häme)

Arolammin eritasoliittymä Riihimäellä avataan tieturvallisuustarkastuksen jälkeen liikenteelle 18.11. Liittymä muodostaa uuden yhteyden valtatielle 3 Herajoen teollisuusalueelta ja Retkiojan suunnalta.  Liittymän ovat rahoittaneet valtion lisäksi Riihimäen kaupunki ja Valio Oy.

Uusi liittymä sijaitsee Riihimäen eteläisen ja Hyvinkään pohjoisen eritasoliittymien välissä. Arolammin liittymän avulla teollisuusalueen raskas liikenne ohjautuu valtatielle ja kuormitus alemmalla tieverkolla vähenee. Tämä lisää myös liikenneturvallisuutta.  

Uudessa liittymässä ramppien päihin on rakennettu pisaran muotoiset liittymät, joissa ajetaan kuten kiertoliittymissä. Pisaraliittymiä on vasta muutamia Suomessa ja niiden tarkoituksena on varmistaa liikenteen turvallisuus ja sujuvuus. Rinnakkaistienä toimivaa Hämeenlinnantietä (maantie 130) on siirretty idemmäksi eritasoliittymän kohdalla. Lisäksi hankkeessa on rakennettu uutta kevyen liikenteen väylästöä sekä alikulkusilta.

Liittymä mahdollistaa uusien teollisuus- ja asuinalueiden käyttöönoton.
"Arolammin liittymästä on jo muodostumassa Riihimäen yritysalueiden seuraava hotspot. Liittymän ympäristössä on meneillään yritysalueiden kaavoitus, ja useista tonttialueista ollaan jo tekemässä yritysten kanssa sopimuksia. Alueelle muodostunee lähitulevaisuudessa logistiikkakeskusalue, johon alueen sijainti soveltuu erinomaisesti.  Myöskin neuvottelut rekkaparkin sijoittumisesta alueelle ovat meneillään", kertoo Riihimäen elinkeinojohtaja Mika Herpiö.

Valiolla on teollisuusalueella Herajoen meijeri ja rakenteilla uusi välipalatehdas, joka valmistuu ensi vuonna. "Tämä on ainutlaatuinen projekti, jossa kolmen tahon yhteisponnisteluilla hanke on viety maaliin. Uusi liittymä mahdollistaa Valion vanhalle ja uudelle tuotantolaitokselle nykyistä turvallisemman ja ympäristöystävällisemmän rekkaliikenteen ja tehokkaan logistiikan. Uuden tehtaan mahdollistama nykyistäkin vähäsokerisempi välipalatuotanto tukee hyvin ajankohtaisesti kansanterveydellisiä ja kuluttajien tarpeita Suomessa, mutta myös Valion vientiponnisteluja kuluttajatuotteiden myynnissä." kiittää johtaja Mikael Svennas Valiolta.

Arolammin liittymän rakentamiseen on varauduttu koko 2000-luvun ajan ja alueen asemakaava on sovitettu yhteen tiesuunnitelman kanssa. Sopimus liittymän rahoituksesta tehtiin vuonna 2014. Valtio, Riihimäen kaupunki ja Valio Oy ovat vastanneet kukin kolmanneksella kustannuksista, jotka ovat noin 7 milj. euroa. Rakennustyöt aloitettiin kesällä 2015. Hankkeen rakennuttamisesta on vastannut Uudenmaan ELY-keskus. Urakoitsijana on toiminut Kreate Oy.

Kartta: Rakennetut tieyhteydet jpg. (118 kt)

Lisätietoja:

  • Uudenmaan ELY-keskus: projektipäällikkö Tapani Miettinen, 0295 021 312
  • Riihimäen elinkeinojohtaja: Mika Herpiö, 040 500 3345
  • Valio Oy:  johtaja Mikael Svennas, 050 384 0326

Alueellista tietoa