Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Lounais-Suomessa sinilevähavainnot lisääntyneet hieman (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla Lounais-Suomen levähavainnot ovat lisääntyneet erityisesti sisävesissä. Mikäli sää jatkuu lämpimänä ja tyynenä voivat sinileväkukinnot runsastua nopeastikin. Tällä viikolla havaintoja saatiin 29:ltä vakioseurantapaikalta, joista kymmeneltä havaittiin hieman sinilevää.

Sisävesien vakiohavaintopakoista hieman levää on havaittu Säkylän Pyhäjärvellä Kauttuan ja Katismaan uimarannan havaintopaikoilta, Kemiönsaaren Dragsfjärdenissä, Köyliönjärven Yttilänottalla, Painion Moronperässä Somerolla ja Joutsijärven Ottaluodolla Ulvilassa. Vakioseurannan ulkopuolelta levähavaintoja on tullut Nauvon Krokträsketin järveltä Paraisilla, jossa sinilevää havaittiin runsaasti.

Merialueilla hieman levää on havaittu Korpoströmissä ja Utössä Paraisilla sekä Hertsbölevikenin ja Genbölen uimarannan vakiohavaintopaikoilla Kemiönsaarella. Juhannusviikonloppuna vakioseurannan ulkopuolisia havaintoja runsaasta leväesiintymästä tehtiin Kemiönsaarella Taalintehtaan edustalta Byholmenin sekä Purunpään eteläpuolelta. Kansalaishavainto runsaasta sinileväesiintymästä viikonlopun aikana tuli myös Nauvosta Anisorin saaren länsipuolelta, jossa levää oli erittäin runsaasti paksuna pintalauttana.

Tarkemmat tiedot vakiohavaintopaikkojen ulkopuolisista levähavainnoista löytyvät Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Levätilanne-sivuilta kohdasta "Muut levähavainnot 2016".

Sinilevä voi aiheuttaa iho- sekä myrkytysoireita. Leväistä vettä ei tule käyttää, eikä uimista suositella, mikäli levää on runsaasti. Varsinkaan lapsia ja lemmikkejä ei kannata päästää veteen, sillä he voivat niellä vettä suurempia määriä.

Levätilannetta sisä- ja rannikkovesialueilla voi seurata Järvi&Meriwiki-palvelusta, johon vakioseurantapaikkojen ja kansalaisten levähavainnot tallennetaan päivittäin. Palveluun voi viedä omia levähavaintojaan esimerkiksi älypuhelimen selaimessa toimivan Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla. Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Lounais-Suomen alueelta (puh. 0295 022 530).

Linkkejä:

 

Lisätietoja:

Harjoittelija Fatih Kayaanan                               0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel             0295 022 879

 


Alueellista tietoa